Smedoiu (CFA): Trebuie să acceptăm o creştere a taxelor dacă dorim pensii decente pentru un număr mare de pensionari

Smedoiu (CFA): Trebuie să acceptăm o creştere a taxelor dacă dorim pensii decente pentru un număr mare de pensionari

Românii vor trebui să accepte că, la un moment dat, taxele vor creşte în lipsa altor soluţii, pentru a se putea plăti în continuare pensii decente pentru un număr mare de pensionari, în condiţiile în care baza din care ne acumulăm fondurile de pensii devine din ce în ce mai mică, a declarat, joi, vicepreşedintele CFA România, Alexandra Smedoiu.

"Problemele sistemului de pensii sunt multiple: românii care sunt plecaţi în afara ţării şi nu contribuie în sistem cu contribuţii sociale, procesul de îmbătrânire a populaţiei. Sunt factori care afectează statele într-o măsură mai mică sau mai mare. Pe noi, în particular, fenomenul acesta de migraţie ne afectează deoarece baza din care ne acumulăm fondurile de pensii devine din ce în ce mai mică. Trebuie să vedem dincolo de limită. Dacă ne dorim să plătim în continuare pensii decente pentru un număr mare de pensionari va trebui să acceptăm, că la un moment dat, probabil nu într-un viitor îndepărtat, taxele vor creşte, dacă nu se găsesc alte soluţii", a subliniat Alexandra Smedoiu, la un eveniment de specialitate.

Aceasta a precizat că "trebuie să îi obligăm pe politicieni, prin puterea votului, prin vocea publică, prin orice măsuri avem, să se gândească la acest lucru responsabil".

"Asta dorim să facem prin campania despre pensii pe care am lansat-o anul trecut. Ea se numeşte 'Generaţia I'. Pe lângă nişte mesaje care ţin de educaţie financiară, educaţie în familie, responsabilitate personală, inclusiv cu studii din practicile altor state care sunt mai dezvoltate, cu statistici, vrem să aducem aceste cifre în atenţia publicului şi vrem să fim conştienţi să îi punem pe politicieni să lucreze în favoarea noastră, şi nu în defavoarea noastră, uitându-se pe un termen foarte scurt. Chiar şi propriei mele mame încerc să îi explic că noi cu toţii ne dorim un sistem de pensii echitabil, realist, sustenabil, să permită un trai decent pentru toată lumea. Pe de altă parte, pentru că suntem nişte oameni ai cifrelor, nu putem să nu vedem dincolo de aceste obiective sociale şi altruiste. Este de datoria noastră să tragem un semnal de alarmă atunci când vedem că ceva nu este în regulă ", a explicat vicepreşedintele CFA România.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

În prezent, Asociaţia CFA România are peste 245 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale