SNMF: Medicii de familie vor acorda luni numai consultații fără card

SNMF: Medicii de familie vor acorda luni numai consultații fără card

Medicii de familie vor acorda luni consultații numai copiilor și persoanelor care au adeverințe înlocuitoare de card, a anunțat Societatea Națională de Medicina Familiei. Precizarea reprezentanților SNMF vine după ce CNAS a anunțat duminică o defecțiune în funcționarea cardului de sănătate .

"Astăzi, 15 februarie, medicii de familie vor acorda numai consultații fără card, prevăzute ca obligativitate în contract, copiilor și persoanelor care au adeverințe înlocuitoare de card. În ciuda recomandărilor făcute de CNAS, asigurații care au card de sănătate nu pot primi servicii medicale dacă sistemul CEAS nu funcționează. De asemenea, anunțăm populația că medicii de familie vor asigura urgențele la cabinete, dar fără a elibera documente în relația contractuală cu un partener care nu este capabil să asigure minimum necesar populației plătitoare", informează Societatea Națională de Medicina Familiei într-un comunicat remis AGERPRES.

Medicii de familie avertizează pacienții că nu se vor putea acorda servicii medicale în timp util și este foarte probabil ca eliberarea actelor medicale, a rețetelor să fie întârziată sau blocată.

"Solicităm public CNAS să înceteze să mai impute medicilor contravaloarea serviciilor oferite pacienților. Marți, 16 februarie, vor avea loc consultări la CNAS privind proiectul de norme la Contractul — cadru, fără ca să fi avut loc consultări și la proiectul de hotărâre de guvern, așa cum prevedea legea. Dacă din ce în ce mai des CNAS este dispusă să depășească barierele impuse de legea în vigoare, noi anunțăm pe această cale că nu o vom face", precizează sursa citată.

Medicii de familie atenționează CNAS că "argumentul amprentei de timp în locul semnăturii cu card va fi preluat la cabinetele medicilor de familie, care vor oferi pacienților doar amprente de consultații, amprente de rețete și amprente de bilete de trimitere, până când Casa își va asuma acest eșec național și va oferi o soluție alternativă care să nu mai pună pacienții și medicii în dificultate".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA