ȘOC în PSD! Dăncilă, mesaj ANTI-Dragnea: Voi vota duminică la europarlamentare și la referendum. Sunt un susţinător al statului de drept, al independenţei justiţiei”

ȘOC în PSD! Dăncilă, mesaj ANTI-Dragnea: Voi vota duminică la europarlamentare și la referendum. Sunt un susţinător al statului de drept, al independenţei justiţiei”

ȘOC în PSD! Dăncilă, mesaj ANTI-Dragnea: Voi vota duminică la europarlamentare și la referendum. Sunt un susţinător al statului de drept, al independenţei justiţiei.”

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri, la Bacău, că va merge duminică la urne şi va vota atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum, subliniind că este un susţinător al statului de drept şi al independenţei justiţiei. Întrebările la referendum vizează interzicerea amnistiei pentru fapte de corupție și interzicerea ordonanțelor de urgență în legislația penală.

Este o nouă poziționare diferită a Vioricăi Dăncilă, numărul doi în PSD, față de Liviu Dragnea, care în ieșirile de până acum a încercat să minimalizeze referendumul pe justiție convocat de președintel Klaus Iohannis.

 Mai mult, întrebată despre declarația lui Dragnea că-și va anunța candidatura la prezidențiale duminică, Dăncilă a spus că aceasta se va discuta în partid.

„Candidatura trebuie discutată în partid”, a spus Dăncilă, la Bacău.

„Da. Voi participa duminică la vot şi voi vota la ambele, şi pentru alegerile europarlamentare, voi vota pentru imaginea României, voi vota pentru câştigarea demnităţii României (…) Voi vota şi pentru referendum. Aşa cum am spus de fiecare dată, sunt un susţinător al statului de drept, al independenţei justiţiei, dar şi al drepturilor cetăţenilor, pentru că şi acest lucru trebuie să îl avem în vedere de fiecare dată şi între toate trebuie să existe un echilibru”, a afirmat Dăncilă.

Referendumul pe justiție a fost anunțat de președintele Klaus Iohannis pe 23 ianuarie 2017, ca răspuns la OUG 13 – infama ordonanță de urgență adoptată de guvernul Grindeanu la propunerea ministrului Justiției de la acea vreme, Florin Iordache, care conținea o serie de prevederi care l-ar fi scăpat pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive în care a fost ulterior condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Ulterior, după abrogarea OUG 13, majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Parlament a modificat legile justiției și Codurile penale, aducând o serie de modificări favorabile infractorilor și care pun piedici serioase luptei anticorupție.

Liviu Dragnea a făcut o serie de presiuni asupra premierului Viorica Dăncilă pentru a modifica prin ordonanță de urgență Codurile penale, lucru pe care șefa guvernului a refuzat să îl facă.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a convocat referendumul pe justiție anunțat în ianuarie 2017 pentru ziua de duminică, 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Consultarea populară va avea două întrebări:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Marți, președintele PSD, Liviu Dragnea, a evitat să vorbească despre relația pe care o are cu premierul Viorica Dăncilă, în contextul în care, în ultimul timp, cei doi au avut acțiuni și mesaje diferite pe temele importante. Liderul social-democrat i-a transmis însă un avertisment șefei guvernului: ”Să nu uite pentru ce a fost pusă acolo”.

”Eu am relații personale cu femeia pe care o iubesc”, a fost prima eschivă a lui Dragnea când a fost întrebat, la Adevărul Live, în ce relații este cu premierul Viorica Dăncilă.

La insistențele jurnalistului Dan Marinescu, care i-a explicat liderului PSD să se refere la relațiile politice, Dragnea a spus că situația va fi analizată după europarlamentare și a avertizat-o pe Dăncilă să nu uite pentru ce a fost pusă acolo.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a comentat de fiecare dată într-o notă ironică organizarea referendumului pe tema justiției.

"De-abia îl aștept să organizeze referendumul. (...) Va fi un prilej foarte bun pentru români să răspundă și la alte întrebări: Câte case trebuie să furi ca să ajungi presedinte? Câte dosare trebuie să îți fie inchise? De-abia îl aștept".

Cu o altă ocazie, întrebat dacă va vota la referendumul din 26 mai, Dragnea a răspuns: "Da, dacă ajung la buletinul ăsta. S-ar putea să fie o mare harababură în secțiile de vot. Sper ca procesul de vot pentru europarlamentare să nu fie tulburat”.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”