ȘOCANT! Dezvăluiri EXPLOZIVE despre HĂRȚUIREA diplomaților SUA din Rusia!

ȘOCANT! Dezvăluiri EXPLOZIVE despre HĂRȚUIREA diplomaților SUA din Rusia!

SUA confirma hartuirea si intimidarea diplomatilor sai in Rusia: De la filaj permanent, mutarea mobilelor din casa si pana la uciderea cainelui unui atasat militar! Statele Unite acuza Rusia de o campanie in crestere de hartuire si intimidare a diplomatilor americani aflat la Moscova, precum si a familiilor acestora, a afirmat departamentul de Stat, citat de AFP.

Secretarul de Stat John Kerry a evocat deja aceasta chestiune in martie, intr-o discutie cu presedintele rus Vladimir Putin, a precizat purtatorul de cuvant al departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau.

"In ultimii doi ani, hartuirea si supravegherea personalului nostru diplomatic aflat la Moscova de catre personalul de securitate si politisti locali au crescut considerabil, a spus ea, luni, intr-o conferinta de presa.

Serviciile secrete ruse au inceput o campanie de hartuire si de intimidare a diplomatilor americani, a personalului ambasadelor si a familiilor lor la Moscova si alte cateva capitale europene, lucru care l-a determinat pe Secretarul de Stat american John F. Kerry sa il roage pe Vladimir Putin sa inceteze.

La o recenta intalnire la Washington a ambasadorilor americani detasati in Rusia si in Europa, acestia s-au plans ca oficiali ai serviciilor secrete ruse comit acte de hartuire la adresa staff-ului diplomatic dintre cele mai ciudate si infricosatoare. Unele intimidari au fost cele de rutina: urmarirea diplomatilor si a familiilor acestora, aparitia neinvitati la evenimentele sociale la care acestia participa sau platirea unor jurnalisti pentru a scrie articole negative la adresa diplomatilor americani. 

Insa multe dintre actele recente de intimidare la care au recurs spionii rusi au mai degraba caracter infractional, scrie Washington Post. Rapoarte primite la Washington arata ca unii diplomati americani au declarat ca intrusi rusi le-au spart casele noaptea numai pentru a le rearanja mobila prin casa sau a le aprinde luminile si televizoarele. Un diplomat a raportat ca un intrus a defecat pe covorul sau din living.

La Moscova, unde actele de hartuire sunt cele mai frecvente, diplomatii au relatat cazuri de taiere a cauciucurilor si dese acte de hartuire din partea politistilor din trafic. Un fost ambasador a declarat ca i-au fost urmariti copiii la scoala. Aceste acte nu sunt niste noutati; in prima perioada a administratiei Obama serviciile secrete ruse au patruns in casa atasatului american al apararii la Moscova pentru a-i ucide cainele.

Insa de la interventia Rusiei in Ucraina in 2014 care a produs numeroase sanctiuni americane la adresa Rusiei, hartuirile si supravegherea diplomatilor americani la Moscova au avut o crestere semnificativa,  relatează Aktual24 .

“De la intoarcerea lui Putin, Rusia a fost implicata intr-un razboi gri deosebit de agresiv in Europa din cauza sanctiunilor aplicate in cazul Ucrainei. Cazurile frecvente de hartuire sunt un alt front al acestui razboi gri”, a declarat Norm Eisen, amasador in Republica Ceha in perioada 2011-2014. “Ii lovesc pe diplomatii americani acolo unde locuiesc.”

Departamentul de Stat American a luat cateva masuri la adresa activitatilor nefaste ale guvernului rus. Toti diplomatii care merg in Europa sunt instruiti cum sa faca fata hartuirilor rusilor, iar biroul afacerilor europene organizeaza intruniri frecvente pentru a depista si a reactiona la aceste incidente.

Un diplomat a relatat ca atat el cat si familia sa erau frecvent urmariti, iar serviciile secrete ruse doreau ca ei sa stie ca sunt urmariti. Alti oficiali au suferit hartuiri minore care insa au sporit in urma sanctiunilor provocate de problema ucraineana. Cei care au intocmit rapoarte cu privire la aceste acte au avut si cel mai mult de suferit.

O dezbatere in cadrul administratiei Obama cu privire la aceasta situatie a condus la decizia presedintelui Obama de a nu raspunde cu masuri similare la adresa diplomatilor rusi.

Un purtator de cuvant al ambasadei Rusiei la Washington a trimis un raspuns prin care admite in mod tacit aceste hartuiri si le considera un raspuns la provocarile americanilor si la maltratarile la care au fost supusi diplomatii rusi din SUA.

“Deteriorarea relatiilor ruso-americane, care nu a fost cauzata de catre noi, ci de catre politicile actualei administratii de sanctiuni si de incercari de a izola Rusia au avut un efect negativ cu privire la functionarea misiunilor diplomatice din SUA si din Rusia”, a declarat purtatorul de cuvant rus.

“In practicile diplomatice exista intotdeauna un principiu al reciprocitatii si, intr-adevar, in ultimii ani corpul nostru diplomatic din SUA s-a confruntat cu unele probleme. Partea rusa nu a reactionat proactiv in ideea de a afecta in mod negativ diplomatii americani”, a adaugat acesta.

Evelyn Farkas, care a activat ca asistenta a secretarului apararii pentru Rusia, Ucraina si Eurasia pana anul trecut, a comentat ca nu exista niciun fel de echivalenta intre presupusele restrictii ale diplomatilor rusi din SUA si actele de hartuire si intimidare cu care se confrunta diplomatii americani din partea serviciilor secrete ruse. Faptul ca gurvenul rus este acuzat de crime ale unor diplomati proeminenti din tarile europene adauga un plus de teama pentru cei vizati de catre Rusia.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria