Social-democrații germani, încurajați de lideri europeni să guverneze alături de conservatorii Angelei Merkel

Social-democrații germani, încurajați de lideri europeni să guverneze alături de conservatorii Angelei Merkel

Liderul social-democraților germani, Martin Schulz, a declarat luni că a fost încurajat de partide și lideri europeni, printre care și președintele francez Emmanuel Macron, să guverneze alături de partidul conservator al cancelarului Angela Merkel, pentru a promova reformele europene, informează AFP.

'Luăm foarte în serios mesajele' din partea partenerilor noștri europeni, a declarat Martin Schulz în timpul unei conferințe de presă susținute la Berlin, în timp ce partidul său ezită să se lanseze într-o nouă coaliție cu conservatorii conduși de Angela Merkel pentru a scoate țara din impasul politic.

'Partidele noastre frățești — chiar dacă Macron nu este președintele unui partid-frate — vor ca această politică de blocaj față de reformele zonei euro, (politică) ce a putut fi observată până acum la Ministerul german de Finanțe, să ia sfârșit', a adăugat președintele Partidului Social-Democrat german (SPD).

El a confirmat astfel informațiile cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, conform cărora Macron, dar și premierul grec Alexis Tsipras l-au încurajat în convorbiri telefonice să prelungească alianța de guvernare cu conservatorii, formată din 2013, pentru a face să avanseze reformele europene.

'Conversațiile telefonice pe care le-am avut până acum — și diversele schimburi de mailuri și sms-uri — sunt unanime', a subliniat Schulz.

După ce a înregistrat un scor istoric scăzut în legislativele din 24 septembrie, cel mai vechi partid din Germania a ales să se regrupeze în opoziție. Însă eșecul negocierilor dintre conservatori, liberali și ecologiști în vederea formării unei coaliții l-a determinat să-și revizuiască poziția.

SPD este de acum gata să discute cu conservatorii pentru a scoate Germania din impasul politic, dar intenționează să pună condiții.

'Un alt lucru este sigur: nu se poate continua astfel' în ceea ce privește chestiunea Europei, a subliniat Schulz. Acesta este și mesajul 'altor guverne și partide-frate, care speră să aibă o politică progresivă, mai socială și mai dinamică din partea Republicii Federale Germane când va exista un guvern', a adăugat el.

Emmanuel Macron pledează în special pentru un ministru al finanțelor și un buget unic al zonei euro, idei primite până acum cu răceală de conservatorii germani, care văd în ele riscul pentru o mutualizare a datoriilor și atenționează că ar putea fi nevoiți în final să plătească pentru deficitele din alte țări.

Social-democrații germani au, în ceea ce-i privește, poziții apropiate celei adoptate de președintele francez în privința reformării UE.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

3 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

4 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

5 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei