Social-democrații germani reafirmă că intră în opoziție și infirmă speculațiile despre o nouă 'mare coaliție'

Social-democrații germani reafirmă că intră în opoziție și infirmă speculațiile despre o nouă 'mare coaliție'

Partidul Social-Democrat german (SPD) a reafirmat vineri că în urma rezultatului obținut la scrutinul legislativ desfășurat duminică va intra în opoziție, dezmințind astfel relatările că ar putea totuși forma o nouă 'mare coaliție' cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, transmite agenția EFE.

'Speculațiile de orice fel sunt inutile', a subliniat într-o declarație acordată cotidianului Tagesspiegel vicepreședinta SPD, Manuela Schwesig. Ea a confirmat că, în condițiile rezultatului votului de duminică — la care SPD a obținut numai 20,5%, cel mai slab procent din istoria postbelică — partidul a decis să intre în opoziție.

'Urnele au sancționat marea coaliție. Au transmis SPD-ului să meargă în opoziție', a indicat vicepreședinta partidului.

Reacția ei survine declarațiilor lui Thomas Oppermann, fostul lider al grupului parlamentar social-democrat, care a spus joi că SPD ar putea lua în calcul o nouă coaliție guvernamentală cu conservatorii lui Angela Merkel dacă aceasta din urmă ar renunța să devină din nou cancelar, ipoteză însă exclusă.

În urma rezultatului din alegeri, președintele SPD, Martin Schulz, a anunțat că va începe un 'proces de înnoire' a partidului, precizând totodată că el nu va demisiona. Iar una dintre primele măsuri luate în acest proces a fost înlocuirea lui Oppermann de la conducerea grupului parlamentar social-democrat cu Andrea Nahles, care până în prezent a fost ministru al muncii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria