Sociolog: 46% dintre români vor merge la vot! SCORURI estimate

Intențiile de vot ale românilor pentru 11 decembrie aproape că s-au conturat. Un foarte apreciat sociolog a comentat pentru Comisarul.ro, sub anonimat, ultimele tendințe ale electoratului cu mai puțin de o săptămână înaintea votului. Solicitarea sa de a păstra discreția este normală, atâta timp cât conduce sondajele unui institut ale cărui rezultate sunt prezentate deja de un post de știri. Declarațiile sale sunt mai mult decât interesante. Iar bula cu necunoscute cuprinsă în cele aproape 50 de procente din alegători care refuzau să spună cu cine ar vota s-a fisurat.

„A fost pentru prima oară, din 1990 încoace, când un procent atât de mare de persoane, cifra era constant peste 40, refuza să-și arate intențiile de vot”, spune sociologul. „A fost o „spirală a tăcerii”, da. Care a început să semnaleze deja încotro își va îndrepta votul. Și pot afirma cu certitudine, cu mai puțin de o săptămână înainte de ziua votului, că avem de-a face cu o masă de români care știu deja cu cine vor vota. Vorbim despre un procent de aproape 46 la sută dintre români care spun că în mod cert merg la vot. Oricât de mare și emoțional ar putea fi un eveniment care ar avea loc până pe 11 decembrie, acești oameni nu-și vor schimba opțiunea de vot decât într-un procent nesemnificativ”, spune sociologul.

Așadar, cu ce avem de-a face? Pe 11 decembrie ne așteaptă o mare surpriză? Eu zic că nu. Românii vor vota, generic, spun datele noastre, împotriva actualei clase politice. Singurul grup care a rămas stabil este nucleul dur extins al PSD. Partid care va obține însă un scor, estimăm noi, puțin mai mic decât cel obținut la locale  Asta și pentru că unii dintre votanții PSD s-au reorientat spre ALDE. Cel mai afectat de „valul schimbării”, ca să spun așa, va fi PNL. Al cărui electorat este mai emancipat și mai dispus la judecăți de valoare. Față de rezultatul de la locale PNL va pierde câteva procente bune.

În fapt, spune sociologul, ne confruntăm cu cele două tendințe din societatea românească din acest moment. Este un fenomen foarte interesant și pentru noi. Și chiar și din dialogul pe care-l avem cu colegii din branșă reiese acest moment-cheie. 

Ce scoruri ar înregistra partidele pe 11 septembrie:

PSD- 32,5%

PNL- 25,5%

USR- 19%

ALDE- 6%

UDMR- 6%

PMP- 4,5%

Alții- 6,5%

NOTĂ: La categoria alții intră formațiuni politice ca PRU, PRM, Alianța Noastră România, etc., dar și zecile de candidați independenți din București și din țară. Toate sondajele care v-au fost prezentate până acum ignoră voit aceste entități.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

2 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

3 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

4 Informație / PSD, la un pas de scindare. Dăncilă și o mare parte dintre fidelii lui Dragnea vor părăsi partidul

5 VIDEO Scene de cruzime cu un copil bătut și agresat sexual în stradă / Poliția, acuzată de reacție întârziată

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta