Sofia va negocia cumpărarea a opt avioane de luptă F-16 americane

Sofia va negocia cumpărarea a opt avioane de luptă F-16 americane

Ministerul bulgar al Apărării a propus vineri guvernului să negocieze cu Statele Unite cumpărarea a opt avioane de luptă americane F-16V Block 70, a anunţat viceministrul Atanas Zaprianov, informează France Presse.

"Achiziţionarea de avioane de luptă multifuncţionale, cum ar fi F-16V Block 70 din Statele Unite echipate cu radar şi armament de ultimă generaţie, va ridica la un nivel calitativ nou capacităţile aviaţiei bulgare (...) şi va elimina dependenţa Bulgariei de terţe ţări", a explicat el.

Secretarul de stat american Michael Pompeo, care a discutat marţi la telefon cu prim-ministrul Boiko Borisov, l-a asigurat că Washingtonul este gata să pună la punct oferta americană "în conformitate cu exigenţele bugetare şi operaţionale" ale Bulgariei.

Membru al NATO din 2004, Bulgaria încearcă să-şi înlocuiască flota depăşită de MiG-29, avioane de luptă de fabricaţie sovietică.

Parlamentul a acordat în acest scop un buget de 1,8 miliarde de leva (900 milioane de euro), mai puţin faţă de oferta americană. Ministrul apărării Krasimir Karakaceanov nu a exclus o revizuire în creştere a acestui buget.

Un comitet interministerial a examinat ofertele americane pentru noi Lockheed Martin F-16, suedeze pentru Gripen şi italiene pentru Eurofighter de ocazie. Suedia a propus 10 avioane Gripen în loc de 8 în cadrul bugetului deja acordat.

Potrivit raportului comisiei publicat vineri, ofertele suedeză şi italiană nu includ echipamentul necesar şi ar obliga Bulgaria să obţină licenţe şi echipamente din terţe ţări.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale