Soldaţi chinezi defilează pentru prima oară în Belarus

Soldaţi chinezi defilează pentru prima oară în Belarus

Soldaţi ai armatei chineze au defilat marţi pentru prima oară la Minsk, în Belarus, în cursul paradei dedicate celebrării independenţei fostei republici sovietice situată la porţile UE, semn al apropierii în ultimii ani dintre cele două ţări, informează AFP.

Contingentul chinez a defilat în centrul capitalei belaruse alături de armamente fabricate în comun de cele două state, precum vehiculele blindate "Bogatîri" şi "Drakon" şi sistemul lansator de rachete "Polonez".

"Dezvoltăm cooperarea cu China, partenerul nostru strategic. Menţinem de asemenea un dialog cu ţările occidentale pe baza respectului reciproc", a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

În total, 4.000 de soldaţi şi 225 de vehicule, precum şi 25 aparate aeriene au luat parte la această paradă militară anuală, care celebrează totodată eliberarea Minskului de ocupaţia germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dintre cele 25 de aparate aeriene, patru avioane de luptă Su-30SM, patru bombardiere Su-34 şi patru elicoptere de atac Ka-52 erau pilotate de echipaje ruseşti din cadrul Districtului militar Vest al Federaţiei Ruse, conform portalului Nakanune. De asemenea, Rusia a fost prezentă la această paradă cu un grup de 175 de militari din cadrul Diviziei de forţe aeropurtate din Pskov.

Republica Belarus, foarte apropiată şi dependentă de Rusia, a căutat în ultimii ani să-şi diversifice relaţiile, în special după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014, observată cu nelinişte de către Minsk.

Beijingul a investit masiv în ultima vreme în Belarus, aliat apropiat şi tradiţional al vecinului său rus, acordându-i împrumuturi de miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii şi implantându-şi propriile întreprinderi acolo. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”