Soldații ucraineni, recompensați cu puncte pentru fiecare soldat rus ucis cu drona, ca în jocurile video

Soldații ucraineni, recompensați cu puncte pentru fiecare soldat rus ucis cu drona, ca în jocurile video

Soldații ucraineni care operează drone pot câștiga „puncte” pentru fiecare soldat rus ucis sau echipament distrus, sistemul făcând parte dintr-un program testat pentru prima dată anul trecut și denumit „Armata de drone: Bonus” (cunoscut și sub numele de „e-points”).

FOTO: AFP

FOTO: AFP

Potrivit BBC, punctele obținute înseamnă premii, la fel ca în jocurile video.

Cu cât ținta este mai importantă din punct de vedere strategic și mai mare, cu atât mai multe puncte primește o unitate”, se arată într-o declarație a echipei Brave 1, care reunește experți din guvern și din armată.

„De exemplu, distrugerea unui sistem de lansare a rachetelor multiple inamice aduce până la 50 de puncte; 40 de puncte sunt acordate pentru un tanc distrus și 20 pentru unul avariat.”

Fiecare videoclip încărcat este acum analizat cu atenție la Kiev, unde punctele sunt acordate în funcție de un set de priorități militare în continuă evoluție.

Cred că, în primul rând, este vorba despre date de calitate, matematica războiului și înțelegerea modului de utilizare mai eficientă a resurselor limitate , spune omul din spatele schemei de puncte electronice, Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al Transformării Digitale.

Dar, după trei ani și jumătate de război dur și total, sistemul are o altă utilizare vitală.

Este vorba și de motivație”, spune Fedorov. „Când schimbăm valorile punctelor, putem vedea cum se schimbă motivația.”

În biroul lui Fedorov se află un ecran uriaș pe care se află zeci de transmisii live de la drone ucrainene care zboară deasupra liniilor frontului.

Împreună, transmisiunile oferă o imagine vie a războiului cu drone din Ucraina, în care comandanții susțin că roboții zburători sunt responsabili pentru aproximativ 70% din totalul morților și răniților ruși.

De la începutul invaziei rusești pe scară largă, rețelele sociale au fost pline de videoclipuri cu drone, de obicei acompaniate de coloane sonore cu muzică heavy metal. Turela unui tanc, explodând într-o minge de foc. Un soldat singuratic, respingând o dronă pe care atacă cu o pușcă sau un băț.

Fiecare videoclip sărbătorește moartea unui adversar. Videoclipul devine neclar în momentul în care drona explodează.

Ce părere au soldații despre sistemul de punctare

Dar, dincolo de un sentiment de satisfacție sinistră, unitățile de pe linia frontului, aflate sub presiune, operează acum știind că dovezile exploatărilor lor le pot aduce recompense.

BBC a contactat zeci de unități pentru a afla ce părere au soldații din prima linie despre acest program. Răspunsurile au fost mixte.

În general, eu și camarazii mei suntem pozitivi”, a spus Volodimir, un soldat din Brigada 108 de Apărare Teritorială, care a dorit să nu-i fie dezvăluit numele de familie.

Problema fundamentală a motivației nu este rezolvată prin această măsură”, a declarat un soldat care a dorit să fie identificat doar prin indicativul său, Snake. „Punctele nu vor opri oamenii să fugă din armată.”

Un soldat care s-a identificat drept Dymytro a trimis un răspuns lung în care se plângea că unitățile petreceau prea mult timp încercând să-și revendice reciproc loviturile sau atacau în mod deliberat un vehicul rus care fusese deja avariat, pentru a câștiga mai multe puncte.

Pentru Dymytro, întregul concept părea moral dubios.

De asemenea, se pare că încurajarea unui soldat rus să se predea valorează mai multe puncte decât uciderea lui – un prizonier de război poate fi întotdeauna folosit în viitoare negocieri privind schimbul de prizonieri.

Dacă pentru un rus ucis primești un punct”, a spus Volodia, „dacă îl capturezi, îl înmulțești cu 10”.

Utilizarea crescută de către Moscova a unităților mici de recunoaștere, pe jos sau pe motociclete, înseamnă că valoarea unui soldat individual a crescut, în comparație cu un tanc sau alt vehicul blindat.

„În timp ce anterior uciderea unui soldat inamic aducea 2 puncte”, se arată în declarația Brave 1, „acum aduce 6”.

Iar operatorii de drone inamici sunt întotdeauna mai valoroși decât dronele în sine.

Ce pot face soldații cu punctele adunate

Sistemul de recompense este, de asemenea, perfecționat.

Până acum, unitățile au putut să-și convertească punctele în bani, pe care mulți i-au folosit, împreună cu finanțarea colectivă, pentru a achiziționa echipamente suplimentare de care aveau mare nevoie.

Acum, sistemul de puncte electronice este integrat direct într-un sistem numit Brave 1 Market, pe care proiectanții îl descriu ca „Amazonul războiului”.

Soldații pot răsfoi peste 1.600 de produse, își pot folosi punctele acumulate, pot cumpăra articole direct de la producători și pot lăsa recenzii, iar Ministerul Apărării achită factura ulterior.

Brave 1 Market este conceput pentru a completa achizițiile militare tradiționale, greoaie, și nu pentru a le înlocui. Speranța este că unitățile vor avea acces mai rapid la articolele preferate, de la drone la componente și vehicule terestre fără pilot (UGV) care pot evacua soldații răniți din pozițiile periculoase de pe linia frontului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un articol care dă fiori...

2 VIDEO Cea mai stranie întâmplare generată de furtuna din București

3 Ea este femeia care a declanșat un uriaș scandal sexual în Thailanda. A devenit multilionară în dolari din relații amoroase cu călugări budiști

4 Citiți asta / Toți mahării așa fac banii „grei”, nu firfireii care apar prin așa-zisele declarații de avere...

5 Scandal sexual la Kremlin