Soluţia cu două state ''singurul răspuns posibil'' la conflictul israeliano-palestinian, afirmă preşedintele Biden

Soluţia cu două state ''singurul răspuns posibil'' la conflictul israeliano-palestinian, afirmă preşedintele Biden

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri, în cursul unei conferinţe de presă la Casa Albă, că soluţia cu două state este "singurul răspuns" posibil la conflictul israeliano-palestinian, notează AFP.


"Nu există nicio schimbare în angajamentul meu faţă de securitatea Israelului, punct. Niciun fel de schimbare", a dat asigurări Joe Biden, exprimându-se cu ocazia vizitei preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in.

"Schimbarea este că avem în continuare nevoie de o soluţie cu două state. Aceasta este singura soluţie", a continuat preşedintele democrat, la o zi după anunţul unui fragil armistiţiu punând capăt temporar celor 11 zile de ciocniri între statul evreu şi mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

Preşedintele american a mai anunţat intenţia sa de a pune în aplicare un ajutor financiar "major" cu sprijinul comunităţii internaţionale pentru "reconstrucţia Fâşiei Gaza", dar "fără a oferi Hamas posibilitatea de a-şi reface sistemul de armament".

"Le-am făcut cunoscut israelienilor că eu consider foarte important să pună capăt acestor ciocniri de la Ierusalim dintre comunităţi care sunt opera extremiştilor din ambele părţi", a adăugat Joe Biden.

Violenţele care au izbucnit în oraşele mixte din Israel şi în Ierusalimul de Est au fost cauzate în principal de ameninţările cu evacuarea unor familii palestiniene în beneficiul coloniştilor evrei.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va vizita Orientul Mijlociu "în următoarele zile", a informat joi Departamentul de Stat, după anunţul încetării focului.

În pofida armistiţiului, noi ciocniri au izbucnit vineri între credincioşi palestinieni şi poliţişti israelieni pe Esplanada Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, în Ierusalimul de Est, sector palestinian ocupat de Israel, făcând circa 20 răniţi printre palestinieni.

De la 10 mai, violenţele au făcut peste 243 de morţi pe partea palestiniană, dintre care 66 de copii, şi 12 pe partea israeliană, printre care un copil israelian de şase ani şi o adolescentă arabă israeliană de 16 ani şi tatăl ei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cinci motive pentru care litoralul românesc trebuie evitat cu orice preţ

2 „Ciorba a devenit un fel de caviar” / Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia

3 Răsturnare de situație! Oana Mizil, agresată de Vanghelie din cauza acestui dobitoc?

4 Milionarul Costel Alecu, „devoratorul de vedete”, a fost încarcerat în SUA

5 Așa o fi?