Soluții pentru elevii care nu au stare în timpul orelor. „Când sunt certați să stea cuminți, încep să scoată sunete. Fac ca animalul”

Soluții pentru elevii care nu au stare în timpul orelor. „Când sunt certați să stea cuminți, încep să scoată sunete. Fac ca animalul”

Consultantul educațional Oana Moraru atrage atenția asupra nevoii uriașe de mișcare la copiii mici, mai ales la băieți, și avertizează că lipsa activității fizice poate avea consecințe grave asupra comportamentului acestora în școală.

Copiii au nevoie zilnic de minim 4 ore de mișcare FOTO: Shutterstock

Copiii au nevoie zilnic de minim 4 ore de mișcare FOTO: Shutterstock

Într-un episod recent al podcastului găzduit de Simona Gherghe, Oana Moraru, consultant educațional și fondator de școală privată, a abordat un subiect adesea ignorat de părinți și profesori: mișcarea fizică ca necesitate esențială pentru copiii mici. Ea a vorbit deschis despre efectele negative pe care lipsa acesteia le poate avea asupra comportamentului, în special în rândul băieților din clasele primare.

4 ore pe zi. 4 ore pe zi de alergat, de mișcat în aer liber, de cățărat”, a spus Oana Moraru, subliniind că aceasta este cantitatea minimă de mișcare de care un copil de 4-7 ani are nevoie zilnic.

Potrivit acesteia, timpul petrecut în bănci este adesea mult prea lung pentru nevoile reale ale copiilor: „2-3 ore la pregătitoare, 1-2 ore mai încolo, clasele a 3-a, 4-a. Minim.” Ea a precizat că lipsa mișcării duce, inevitabil, la frustrare, agitație și comportamente nepotrivite, mai ales în cazul băieților.

La clasele pregătitoare și clasele întâi, marea problemă a băiețeilor e că nu pot sta liniștiți în bancă. Când sunt certați să stea cuminți, încep să scoată sunete, în oră. Fac ca animalul, fetele își dau ochii peste cap. El învață să devină clovn. A, da, nu vă convine cum fac, dar totuși îmi dați atenție. Nu mă lăsați cu corpul, o să fac cu vocea”, a explicat Moraru, oferind o imagine clară a mecanismului psihologic care se creează în rândul copiilor constrânși să ignore nevoile naturale ale corpului.

Întrebată de Simona Gherghe dacă acest comportament vine din nevoia de mișcare , Oana Moraru a răspuns clar: „Da, și trebuie să o manifeste în corp”.

Pentru a preveni astfel de comportamente și a sprijini dezvoltarea firească a elevilor, Oana Moraru recomandă profesorilor să regândească structura orelor de curs . Activitățile statice trebuie alternate cu mișcare: „Singurul lucru pe care îl pot face învățătorii este să-și dozeze activitățile în oră, să fie de 5-7 minute de scris, de urmărit cu mișcare, dans, țopăitură, scos la tablă.”

Ea a tras și un semnal de alarmă cu privire la posibilele consecințe pe termen lung: „Dacă nu se mișcă în oră, o să ai pe termen lung acolo o bombă cu ceas”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imaginea decăderii umane...

2 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

3 Citiți și voi ce ne pregătește Rusia!

4 „Nu putem avea încredere în roşcovanul ăla” / Mesajul localnicilor din regiunile miniere din Ucraina către Trump: „Aceste resurse sunt ale noastre”

5 „E mai rău ca în 2010” / Ce taxe vor crește după alegeri