Șomaj: 77% dintre francezi nu l-ar vota pe Hollande chiar dacă situația socială s-ar ameliora

Șomaj: 77% dintre francezi nu l-ar vota pe Hollande chiar dacă situația socială s-ar ameliora

În pofida anunțului privind reducerea numărului de șomeri, alegătorii francezi nu sunt convinși de acțiunea președintelui Francois Hollande, comentează RTL, citând datele unui sondaj Odoxa.

Curba șomajului a scăzut în mod spectaculos în Franța, conform datelor oficiale. La Palatul Elysee și la guvern, aceste cifre nemaivăzute de 20 de ani au generat euforie, dar ele nu sunt suficiente pentru a-i convinge pe francezi: 82% dintre ei nu cred în această inversare a curbei, care condiționează candidatura lui Francois Hollande pentru un nou mandat. În orice caz, aceasta nu schimbă mare lucru pentru că și dacă ei ar crede în scăderea șomajului, trei sferturi dintre alegătorii francezi nu ar fi în continuare convinși de bilanțul președintelui în exercițiu.

Sondajul Odoxa, dat publicității la sfârșitul săptămânii trecute, întărește constatarea unui studiu precedent care arăta că doar 4% dintre francezi sunt satisfăcuți de acțiunile lui Francois Hollande. Președintele are din ce în ce mai puțini susținători spre deosebire de Alain Juppe și Emmanuel Macron, aflați în fruntea personalităților care — potrivit persoanelor intervievate — ar avea o prestație "mai degrabă mai bună" decât actualul șef al statului în ceea ce privește șomajul.

Doar 17% dintre francezi cred că Hollande își va atinge obiectivul, considerând că numărul șomerilor înregistrați în septembrie "anunță inversarea curbei șomajului, promisă de mult timp de Francois Hollande".

Dacă 93% din simpatizanții dreptei nu se așteaptă la inversarea curbei, același lucru se întâmplă cu 61% dintre susținătorii stângii, potrivit anchetei realizate pentru France Info.

Pe de altă parte, "dacă șomajul scade cu regularitate în cursul lunilor următoare", aceasta nu ar incita 77% dintre cei chestionați să-și amelioreze opinia față de Francois Hollande, spre deosebire de 23%, care sunt de părere contrarie. Asupra acestei întrebări totuși majoritatea simpatizanților stângii (54%) ar avea o imagine mai bună despre președintele Republicii, față de doar 7% dintre simpatizanții dreptei.

Potrivit studiului, alți politicieni ar acționa "mai degrabă mai bine" decât Francois Hollande pentru a reduce șomajul. Alain Juppe se află în fruntea acestor personalități, cu 35% de răspunsuri pozitive, dar pentru 17% el ar face "mai degrabă mai puțin bine" și pentru 47% "nici mai bine nici mai puțin bine". Fostul premier îl devansează pe Emmanuel Macron (31% "mai degrabă mai bine", 19% "mai degrabă mai puțin bine"), Marine Le Pen (25% "mai degrabă mai bine", 37% "mai degrabă mai puțin bine") și Nicolas Sarkozy (21% "mai degrabă mai bine", 33% "mai degrabă mai puțin bine").

Ancheta a fost realizată online în zilele de 26 și 27 octombrie pe un eșantion 983 de persoane de peste 18 ani, potrivit metodei cotelor, cu o marjă de eroare cuprinsă între 1,4% și 3,1%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa