Sonda chineză Tianwen-1 a transmis prima sa fotografie a planetei Marte

Sonda chineză Tianwen-1 a transmis prima sa fotografie a planetei Marte

Sonda spaţială chineză Tianwen-1, aflată în drum spre Marte, a transmis vineri prima sa fotografie a "Planetei Roşii", conform unui anunţ al Agenţiei spaţiale chineze (CNSA), transmite AFP.

Sonda, lansată la sfârşitul lunii iulie din China, urmează să ajungă pe orbita lui Marte în jurul datei de 10 februarie.

În fotografia alb-negru, realizată de sondă de la distanţa de 2,2 milioane de kilometri de Marte, se observă Valles Marineris (sistemul de canioane din apropierea ecuatorului "Planetei Roşii"). În imagine apare uriaşul crater Schiaparelli, precum şi câmpia Acidalia Planitia, conform CNSA.

Misiunea Tianwen-1 este compusă din trei elemente: o sondă orbitală (care va rămâne pe orbita lui Marte), un modul de asolizare şi un rover autonom care va culege şi va analiza mostre din solul marţian.


Foto: (c) XINHUA

Roverul va asoliza pe Marte în luna mai. Cântărind 200 de kilograme, roverul este echipat cu patru panouri solare şi, conform programului misiunii, ar trebui să rămână operaţional timp de trei luni.

Roverul chinez are mai multe misiuni: analiza unor eşantioane de sol, a atmosferei marţiene, realizarea de fotografii şi participarea la cartografierea "Planetei Roşii".

Foarte ambiţioasă în sectorul spaţial, China speră să obţină din această primă tentativă independentă de explorare a planetei Marte aproape tot ceea ce Statele Unite au realizat în mai multe misiuni marţiene lansate după anii 1960. Este vorba despre cele trei etape cruciale ale unei astfel de misiuni: plasarea unei sonde pe orbită, plasarea pe scoarţa marţiană a unui modul de asolizare şi, apoi, activarea roverului.

Misiunea chineză a fost numită "Tianwen-1" în semn de omagiu adus unui străvechi poem chinez, a cărui tematică este astronomia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?