Sonda chineză Tianwen-1 Mars şi-a făcut un selfie în drumul spre Marte

Sonda chineză Tianwen-1 Mars şi-a făcut un selfie în drumul spre Marte

Sonda chineză Tianwen-1 a transmis un selfie făcut în spaţiu prin intermediul unei mici camere fotografice pe care a expulzat-o în drumul spre Marte, transmite marţi Space.com .

Camera fotografică cu lentile cu unghi larg pe ambele laturi a fost expulzată de la exteriorul sondei în spaţiu. Camera a realizat câte o fotografie în fiecare secundă în timp ce se îndepărta de sondă şi a transmis aceste date sondei Tianwen-1, care le-a retransmis spre Pământ.

Una dintre imagini prezintă corpul auriu, hexagonal al sondei orbitale Tianwen-1, două panouri solare argintii şi scutul în formă de con în care se află roverul de asolizare al misiunii. O altă imagine arată sonda de la o distanţă mai mare. Misiunea Tianwen-1 reprezintă o încercare ambiţioasă a Chinei de a plasa o sondă orbitală în jurul lui Marte şi un prim rover autonom la suprafaţa acestei planete.

Administraţia Naţională Spaţială din China a publicat aceste imagini la 1 octombrie pentru a marca Ziua Naţională a Chinei.

În cursul zilei de vineri sonda Tianwen-1 a executat o manevră în spaţiu. Motorul principal al sondei a fost aprins timp de 480 de secunde pentru a modifica traiectoria şi viteza sondei.

Chen Lidan, designer şef al Echipei de Control al Misiunii spre Marte, a declarat pentru televiziunea CCTV că această manevră a modificat înclinaţia orbitală a sondei Tianwen-1 de la 1 grad la 1,8 grade, pentru a corspunde înclinaţiei orbitale a planetei Marte.

Tianwen-1 se afla vineri la distanţa de 29,4 milioane de kilometri de Pământ, după ce a parcurs prin spaţiu în total 188 de milioane de kilometri.

Anterior, Tianwen-1 a mai executat două mici manevre de corectare a traiectoriei - ultima dintre acestea având loc la 20 septembrie. Echipa de control a misiunii a testat instrumentele de la bordul sondei şi au anunţat că toate funcţionează în parametri normali.

Tianwen-1 a fost lansată la 23 iulie de la baza din Wenchang, cu o rachetă de construcţie chineză Long March 5. Sonda urmează să ajungă pe orbita Planetei Roşii în luna februarie.

Roverul urmează să asolizeze pe Marte în aprilie. Acest rover cu 6 roţi funcţionează cu energie solară şi este conceput să opereze la suprafaţa lui Marte timp de 90 de zile marţiene (93 de zile terestre).

Sonda orbitală, care are la bord 7 instrumente ştiinţifice, urmează să îndeplinească o misiune de un an marţian (2 ani tereştri), în timp ce va funcţiona şi ca releu de telecomunicaţii între roverul de la suprafaţa Planetei Roşii şi Pământ. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante