Sonda InSight a NASA a înregistrat sunete 'ciudate' pe Marte

Sonda InSight a NASA a înregistrat sunete 'ciudate' pe Marte

Sonda InSight a NASA a detectat până în prezent peste 100 de vibraţii pe Marte, 21 dintre acestea având ca sursă cutremure marţiene, conform unui comunicat emis marţi de Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al agenţiei spaţiale americane, citat de Xinhua. Celelalte zgomote captate de sonda InSight ar putea avea de asemenea ca sursă seisme marţiene, însă echipa de oameni de ştiinţă nu exclude alte cauze.

InSight este echipată cu ''o ureche specială'', conform JPL, un seismometru de o foarte mare sensibilitate, numit ''Seismic Experiment for Interior Structure'' (SEIS), ce poate percepe vibraţii foarte subtile, precum o briză.

Instrumentul a fost conceput pentru ''ascultarea'' undelor seismice de pe Planeta Roşie.

Sunetul marţian poate sta la baza unora dintre aceste vibraţii, dar şi componentele sondei. ''Sunetele ciudate, pe care echipa InSight le-a numit 'ding-uri şi dong-uri'', devin mai dese seara. Echipa ştie că acestea vin de la componentele delicate din seismometru, care se dilată şi se contractă unul de altul, şi crede că pierderea din căldură poate fi un factor, în mod similar cu modul în care un motor de maşină 'ticăie' după ce este oprit şi începe să se răcească'', se arată pe site-ul jpl.nasa.gov.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

3 Zguduitor articol...

4 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore

5 De citit...