Sonda spaţială chineză care transportă roci de pe Lună, aşteptată să revină pe Pământ

Sonda spaţială chineză care transportă roci de pe Lună, aşteptată să revină pe Pământ

Capsula spaţială chineză Chang'e 5, care aduce eşantioane de pe Lună, urmează să aterizeze joi dimineaţă în stepa din nordul Chinei, relatează miercuri agenţia DPA.

Dacă aterizarea se va realiza cu succes, va fi prima dată după 1976 când mostre selenare vor fi aduse pe Pământ.

Aceasta este ultima etapă a unei misiuni de 23 de zile care a inclus aselenizarea sondei spaţiale, colectarea probelor de sol şi rocă, ascensiune şi andocarea la un modul de pe orbita Lunii şi, în cele din urmă, o călătorie de patru zile înapoi pe Terra.

O capsulă care transportă aproximativ două kilograme de material selenar este aşteptat să aterizeze în Siziwang, din regiunea Mongolia Interioară din China.

Experţii estimează că această capsulă va ateriza joi, în jurul orei 02:00 (miercuri, 18:00 GMT), pe baza informaţiilor aeronautice chineze, dar nu există încă o confirmare oficială. O echipă va utiliza elicoptere dotate cu reflectoare de mare putere pentru a căuta sonda în timpul nopţii în regiunea acoperită de zăpadă, potrivit radiodifuzorului CGTN.

Probele ridicate vor fi apoi trimise la un laborator din Beijing, unde oamenii de ştiinţă îşi propun să obţină informaţii despre vârsta şi istoria solului selenar.

Sonda Chang'e 5, compusă iniţial dintr-un modul orbital, un modul de asolizare, un modul de ascensiune şi un modul de revenire, a fost lansată pe 24 noiembrie.

În anii '60 şi '70, misiunile americane Apollo au adus pe Pământ 380 de kilograme de mostre de sol şi roci de pe Lună, în timp ce Uniunea Sovietică a colectat 300 de grame de material în timpul unor misiuni fără echipaj uman.

Chang'e 5 face parte din ambiţiosul program spaţial al Chinei, care include construcţia unei staţii spaţiale până în 2022 şi trimiterea unei misiune de explorare către Jupiter până în 2029. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale