Sondaj IRES/Populația susține măsurile Guvernului împotriva coronavirusului, dar nu are încredere în sistemul de sănătate

Sondaj IRES/Populația susține măsurile Guvernului împotriva coronavirusului, dar nu are încredere în sistemul de sănătate

Un sondaj realizat în ultimele două zile de către IRES arată un grad mare de informare a populației în legătură cu răspândirea COVID-19 precum și un nivel considerabil de susținere a măsurilor impuse de către autorități pentru prevenirea extinderii bolii. În schimb, românii sunt sceptici în ce privește capacitatea sistemului sanitar de a le oferi o îngrijire adecvată în caz că se îmbolnăvesc de coronavirus.

99% dintre cei intervievați au auzit de epidemia de coronavirus, iar 41% dintre ei sunt ”foarte îngrijorați” de modul în care ar putea să-i afecteze pe ei sau pe familiile lor, 26% ”destul de îngrijorați, 23% ”destul de puțin îngrijorați”, 9% ”deloc îngrijorați”.

89% dintre respondenți se socotesc foarte bine informați sau bine informați pe acest subiect.

Decizia Guvernului de a închide școlile este considerată ca una bună de către 81% din cei chestionați, iar suspendarea transporturilor regulate cu Italia este apreciată pozitiv în proporție de 87%. Un procentaj de favorabilitate apropiat – 85% – are și decizia de suspendare a evenimentelor la care participă mai mult de o mie de persoane.

La evaluarea generală a măsurilor luate de Guvern, s-au înregistrat următoarele răspunsuri: 28% – insuficiente, 61% – potrivite, 9% – exagerat de stricte și 2% – nu știu/ nu răspund.

În ce privește încrederea în capacitatea statului român de a gestiona criza, 9% au foarte multă încredere, 34% – multă încredere, 3% – nici multă, nici puțină, 31% – puțină, 19% – foarte puțină, 4% – nu știu/  nu răspund.

Încrederea în capacitatea sistemului sanitar este mai redusă decât cea în statul român în ansamblu: 8% – foarte multă încredere, 27% – multă încredere, 2% – nici multă, nici puțină, 38% – puțină încredere, 24% – foarte puțină, 2% – nu știu/ nu răspund.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina