Sorina Pintea: INSP va prezenta marţi situaţia cazurilor de gripă şi se va lua o decizie în ce priveşte declararea epidemiei

Sorina Pintea: INSP va prezenta marţi situaţia cazurilor de gripă şi se va lua o decizie în ce priveşte declararea epidemiei

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că Institutul Naţional de Sănătate Publică urmează să prezinte marţi situaţia cazurilor de gripă şi că în baza acestor informaţii se va lua o decizie în ce priveşte declararea epidemiei.

"Dacă vom avea trei săptămâni la rând săptămână epidemică, cu siguranţă vom lua această decizie (de a declara epidemie de gripă în România, n.r.). De aceea am şi cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică ca în ziua de marţi să publice situaţia la nivel naţional, astfel încât să putem lua deciziile care se impun, cât mai repede", a precizat ea pentru Digi24.

Ministrul a menţionat că decizia suspendării cursurilor se poate lua punctual de către Inspectoratul Şcolar, în colaborare cu cel de sănătate publică, acolo unde este necesar.

"Opinia mea personală este că ar trebui să se ia măsurile cele mai dure în acest moment, pentru că situaţia este îngrijorătoare. (...) (În cazurile punctuale, n.r.), inspectoratele şcolare transmit direcţiilor de sănătate publică numărul de îmbolnăviri din şcolile respective şi anunţă că pot să suspende cursurile. Deci, nu este necesară intervenţia Ministerului Sănătăţii în acele situaţii", a spus ea.

În ce priveşte situaţia stocurilor de vaccin antigripal, Sorina Pintea a declarat că în acest moment mai există aproximativ de 24.000 de doze în stoc, dar că Ministerul Sănătăţii a luat decizia suplimentării, astfel încât săptămâna viitoare ar urma să mai ajungă la cabinetele medicilor de familie încă 25.000 de doze.

"Menţionez că achiziţia s-a făcut pe baza estimărilor trimise de către direcţiile de sănătate publică, la solicitarea medicilor de familie. Aş vrea să atrag atenţia că, totuşi, aceste suplimentări ar fi fost necesar a fi cerute încă din decembrie, pentru că necesită nişte proceduri", a mai spus ea.

Ministrul a subliniat că aceste vaccinuri sunt destinate pacienţilor din grupele de risc, care beneficiază de ele în mod gratuit. Restul populaţiei trebuie să-şi achiziţioneze vaccinul din farmacii.

Un număr de 34 de persoane au murit din cauza gripei, anunţa, miercuri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

"Nu putem afirma, în acest moment, că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme faţă de sezonul precedent", anunţa INSP.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marina Manea, a declarat pentru AGERPRES că au fost înregistrate 85 de cazuri de gripă confirmate la copii de grădiniţă, de şcoală sau liceeni.

Ea a adăugat că triajele în unităţile de învăţământ vor continua luni şi vor fi făcute raportări permanente la Inspectorat. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…