Soția lui Ion Rațiu, Elisabeth, a murit la Londra, la vârsta de 95 de ani

Soția lui Ion Rațiu, Elisabeth, a murit la Londra, la vârsta de 95 de ani

Elisabeth Pilkington Rațiu, soția cunoscutului om politic Ion Rațiu, a murit la Londra, la vârsta de 95 de ani, a anunțat miercuri un comunicat al "Centrului Rațiu pentru Democrație".

Sursa foto: Centrul Rațiu pentru Democrație / www.ratiudemocracycenter.org

Mai puțin cunoscută românilor decât soțul său, Elisabeth Rațiu a fondat în 1993, în România, un program prin care a susținut tratarea copiilor și tinerilor bolnavi de leucemie.

Născută în 1921, Elisabeth Pilkington Rațiu este originară din comitatul Lancashire, Marea Britanie, din apropierea micului oraș industrial St. Helens, zonă pe care familia sa transformat-o într-un oraș al sticlăriei. L-a întâlnit pe Ion Rațiu la Cambridge și s-au căsătorit în 1945. În paralel cu viața de familie, Elisabeth s-a dedicat muncii de asistent social în mediul spitalicesc din Londra.

Devenind tot mai interesată de problemele de sănătate mentală din comunitatea londoneză, ea a fost aleasă, după o constantă implicare în serviciile locale de specialitate, președinte al Asociației Mind din Kensington și Chelsea, organizație recunoscută pentru serviciile sale.

"În 1974, când Ion Rațiu a început să militeze în întreaga lume pentru românii liberi, Elisabeth s-a alăturat acestei cauze, renunțând la pasiunile și afacerile pe care le dezvoltase cu răbdare până atunci. După căderea lui Nicolae Ceaușescu, Elisabeth Rațiu a ales fără ezitare să-l însoțească pe Ion înapoi în România, alegând un viitor nesigur. A participat alături de acesta la campania prezidențială din 1990, îndurând în mod curajos tentativele de intimidare ale reprezentanților Frontului Salvării Naționale, care urmăreau zdrobirea opoziției, în favoarea lui Ion Iliescu", arată comunicatul Centrului Rațiu pentru Democrație, din orașul natal al lui Ioan Rațiu, Turda.

Potrivit sursei citate, în acei ani, multitudinea de cazuri medicale disperate care ajungeau zilnic în fața casei sale din București, au determinat-o pe Elisabeth să fondeze Fundația Rațiu România, prin care a susținut tratarea copiilor și tinerilor bolnavi de leucemie. Succesul programului a determinat, în anul 2000, Guvernul României să instaleze trei unități de transplant de măduvă, preluând integral responsabilitatea copiilor bolnavi de leucemie.

Din 2000, după moartea lui Ion Rațiu, Elisabeth s-a întors să locuiască la Londra, ocupându-se în continuare de activitățile Rațiu Family Charitable Foundation, ale Centrului Rațiu pentru Democrație și ale Asociației Mondiale a Sănătății Mentale, în care fusese de asemenea activă. În semn de recunoaștere a muncii sale, Elisabeth a primit distincții din partea mai multor instituții și organizații, între acestea, Președinția României și Departamentul de Stat al SUA.

Conform dorinței sale, trupul îi va fi incinerat în cadrul unei ceremonii la care vor participa membri și apropiați ai familiei, urmată de un serviciu memorial care va avea loc în luna noiembrie la St James's Church, Piccadilly, în Londra.

Ion Rațiu, care anul viitor ar fi împlinit 100 de ani, a fost membru marcant al PNȚCD și deputat de Cluj. În tinerețe a lucrat ca ziarist independent, fiind colaborator extern al "Radio Londra" (BBC), corespondent la Paris al "International News Service" în timpul Conferinței de Pace (1946-1947). Fost membru al Partidului Național Țărănesc (PNȚ), după 1990 a devenit un membru de frunte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD). A candidat, din partea acestui partid, la alegerile prezidențiale din 20 mai 1990, obținând 617 007 voturi valabil exprimate (4,29 %), precum și la cele parlamentare. La Congresul PNȚCD din 27-28 septembrie 1991 a fost ales vicepreședinte al partidului. A fost deputat PNȚCD de Cluj în primele trei legislaturi (1990-1992, 1992-1996, 1996-2000).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”