S&P a coborât perspectiva de rating a Turciei la ''negativă''

S&P a coborât perspectiva de rating a Turciei la ''negativă''

Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la "stabilă" la "negativă", ca urmare a deprecierii lirei şi inflaţiei crescute care, în opinia S&P, reprezintă riscuri la adresa unei economii dependente de finanţarea externă, transmite AFP.

Pentru moment, S&P a menţinut ratingul de ţară al Turciei la "B plus", o notă din categoria speculativă, însă o perspectivă "negativă" semnalează că agenţia de evaluare ar putea decide o retrogradare de rating în scurt timp.

"Am putea coborî ratingurile dacă mixul de politică economică a Turciei va afecta şi mai mult cursul de schimb al lirei şi ar înrăutăţi perspectiva de inflaţie, ceea ce ar creşte riscul de stres în sistemul bancar şi ar implica posibile datorii pentru guvern", a informat S&P într-un comunicat. Potrivit agenţiei de evaluare, acest lucru s-ar întâmpla dacă rezidenţii turci şi-ar "dolariza" în mod considerabil economiile sau le-ar retrage din sistemul financiar precum şi în situaţia în care accesul băncilor turceşti la finanţarea externă s-ar deteriora.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan susţine că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflaţia. În consecinţă, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia i exporturile. Respectând dorinţa preşedintelui, Banca Centrală a Turciei, care în mod teoretic este o instituţie independentă, a coborât dobânda de bază în luna noiembrie, de la 16% până la 15%, aceasta fiind a treia reducere a costului creditului adoptată în mai puţin de două luni.

În paralel însă rata anuală a ţ în Turcia a trecut de 20%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, iar lira turcească s-a depreciat cu 30% în raport cu dolarul începând din luna octombrie şi până în prezent. Potrivit S&P actuala reducere a dobânzilor precum ş deprecierea semnificativă a lirei vor pune presiuni asupra inflaţiei, care la începutul lui 2022 ar putea urca până la 30%, ceea ce va umfla deficitul.

La începutul acestei luni, o altă mare agenţie de evaluare, Fitch Ratings, a revizuit şi ea perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la stabilă la negativă, citând deteriorarea încrederii interne ca urmare a unei politici de relaxare a politicii monetare care în opinia Fitch este "prematură". În prezent, Fitch Ratings atribuie Turciei un rating "BB minus", cu trei trepte sub nivelul investment grade, în linie cu Brazilia şi Africa de Sud. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale