SpaceX a amânat lansarea următoarei tranşe de microsateliţi Starlink din cauza unor probleme tehnice

SpaceX a amânat lansarea următoarei tranşe de microsateliţi Starlink din cauza unor probleme tehnice

Compania SpaceX a anunţat joi amânarea până la o dată neprecizată a lansării unei noi tranşe din flota de microsateliţi pentru internet de mare viteză Starlink din cauza unor "probleme ale sistemului de recuperare" al rachetei Falcon 9 care urma să transporte sateliţii pe orbită, transmite vineri Space.com.

O rachetă Falcon 9 aparţinând SpaceX urma să lanseze 60 de noi microsateliţi Starlink în cadrul megaconstelaţiei de sateliţi pe care o construieşte pe orbita terestră. Lansarea trebuia să aibă loc joi la ora 18:19 GMT, de pe rampa de lansare Pad 39A din cadrul Centrului Spaţial Kennedy, aparţinând NASA, de la Cape Canaveral, în Florida. Însă, cu 15 minute înainte, responsabilii SpaceX au luat decizia de a anula lansarea.

"Renunţăm la lansarea Starlink de azi din cauza unei probleme la sistemul de recuperare (al rachetei n.r.); vehiculul şi încărcătura sa rămân în condiţii bune", se precizează într-un anunţ făcut de SpaceX pe Twitter imediat după luarea deciziei.

SpaceX nu va încerca să reia lansarea în cursul zilei de vineri (18 septembrie) pentru că se aşteaptă la condiţii meteorologice nefavorabile în zona de recuperare, se arată într-un mesaj transmis ulterior pe Twitter. Zona de recuperare se află în Atlantic, în largul coastelor Floridei, unde prima treaptă a rachetei Flacon 9 urmează să amerizeze, în mod automat, pe o barjă-dronă aflată pe apă.

Recuperarea primei trepte a rachetelor Falcon 9 reprezintă o parte cheie din strategia SpaceX de a reduce costurile enorme ale lansărilor pe orbită. Prima treaptă a rachetei Falcon 9 ce urmează să fie lansată a mai fost deja folosită în două misiuni în cursul acestui an - a lansat misiunea Demo-2 cu echipaj uman spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru NASA în luna mai şi apoi, în iulie, a transportat pe orbită satelitul militar sud-coreean ANASIS-II.

Deocamdată, în 2020, SpaceX a lansat 16 misiuni. Misiunea amânată, denumită "Starlink 12", este cea de-a 13-a misiune de plasare pe orbită a microsateliţilor Starlink, în cadrul programului de creare a constelaţiei, ce a început anul trecut.

Până în prezent, SpaceX a lansat peste 700 de microsateliţi Starlink pe orbită. În prima etapă a programului Starlink, SpaceX urmează să plaseze pe orbită 1.400 de sateliţi pentru oferirea serviciilor de acces la internet rapid de bandă largă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?