SpaceX a lansat cu succes satelitul BulgariaSat-1

SpaceX a lansat cu succes satelitul BulgariaSat-1

SpaceX, compania înființată și condusă de Elon Musk, a lansat vineri, cu succes, satelitul de telecomunicații BulgariaSat-1, prin intermediul unei rachete Falcon 9 a cărei primă treaptă a fost reutilizată, o a doua astfel de lansare în mai puțin de trei luni, conform Space.com.

Lansarea a avut loc la ora locală 3:10 p.m. EDT (18:10 GMT), de pe istorica rampă de lansare Pad 39A de la Centrul Spațial Kennedy, aparținând NASA, din Florida.

La aproximativ două minute și jumătate de la desprinderea de sol, cele două trepte ale rachetei s-au separat, prima treaptă începând manevrele de revenire la sol. La 8 minute după lansare prima treaptă a rachetei Falcon 9 a aterizat la punct fix pe o platformă marină aparținând SpaceX, staționată în largul coastelor Floridei.

Înainte de lansare Elon Musk a avertizat via Twitter: "Falcon 9 se va confrunta cu cea mai ridicată forță și temperatură (în urma frecării) la reintrarea în atmosferă. Există un risc ridicat ca prima treaptă a rachetei să fie distrusă la revenire". Din fericire însă prima treaptă a rachetei Falcon 9 a rezistat, aterizând fără probleme și putând fi din nou folosită pentru a transporta echipamente pe orbită.

Aceasta a fost cea de-a doua misiune pentru această primă treaptă a rachetei Falcon 9, după ce a fost lansată și recuperată la 14 ianuarie. În cadrul acelei lansări racheta Falcon 9 a transportat pe orbită primul grup de 10 sateliți pentru compania Iridium, din Virginia, care vor compune constelația de 70 de sateliți de comunicații Iridium NEXT.

Cel de-al doilea grup de 10 sateliți Iridium NEXT va fi lansat duminică, 25 iunie, de la Baza aeriană Vandenberg, din California, tot cu o rachetă Falcon 9.

Compania SpaceX a refolosit în premieră, la 30 martie, o primă treaptă a rachetei Falcon 9 recuperată, în cadrul unei misiuni de plasare pe orbită a satelitului de comunicații SES-10. După lansare, prima treaptă a rachetei a fost din nou recuperată.

SpaceX are în prezent un palmares de 12 aterizări la punct fix ale primelor trepte ale rachetelor Falcon 9, precum și trei relansări ale unor echipamente spațiale deja folosite (două ale primelor trepte ale rachetei Falcon 9 și una a capsulei cargou robotice Dragon).

Compania lui Elon Musk pune accentul pe recuperarea și refolosirea echipamentelor spațiale pentru rentabilizarea explorărilor spațiale. Obiectivul pe termen mediu al companiei este de a asigura în mod regulat, la prețuri accesibile, misiuni de colonizare a planetei Marte.

Satelitul BulgariaSat-1, construit de compania californiană SSL, este primul satelit de comunicații proprietate a statului bulgar. Acest satelit se va plasa pe o orbită geostaționară la aproximativ 35.800 kilometri distanță, urmând să asigure servicii de televiziune și transmisii de date pentru Bulgaria, regiunea Balcanilor și alte părți ale Europei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...