SpaceX a lansat Falcon 9 pentru a 50-a oară şi a plasat pe orbită un satelit de dimensiunea unui autobuz

SpaceX a lansat Falcon 9 pentru a 50-a oară şi a plasat pe orbită un satelit de dimensiunea unui autobuz

O rachetă din gama Falcon 9 a companiei SpaceX a decolat cu succes marţi dimineaţă în cadrul celei de-a 50-a lansări a acestui tip de lansator spaţial, la doar şapte ani şi nouă luni după prima sa călătorie în spaţiu, relatează UPI şi AFP.

Racheta americană, ce transportă pe orbită un satelit de telecomunicaţii spaniol Hispasat 30W-6, a fost lansată la ora 05:33 GMT, de la baza Cape Canaveral din Florida, Statele Unite.

Cântărind circa 6 tone şi având o mărime asemănătoare celei a unui autobuz, Hispasat 30W-6 este cel mai mare satelit lansat de SpaceX spre o orbită geostaţionară.

''Zborul cu numărul 50 al Falcon 9 va fi lansat diseară, purtând (satelitul) Hispasat pentru Spania. Cântărând 6 tone şi având aproape dimensiunea unui autobuz, acesta va fi cel mai mare satelit geostaţionar pe care l-am lansat vreodată'', a scris luni pe Twitter Elon Musk, fondatorul SpaceX.

La aproximativ 33 de minute după lansare, satelitul a fost amplasat pe orbita geostaţionară prevăzută, a anunţat Space X într-un mesaj transmis pe internet.

Satelitul va contribui la extinderea serviciilor de televiziune, de transmisiuni în bandă largă şi de telecomunicaţii în Europa şi nord-vestul Africii.

''Acest satelit este foarte important pentru noi'', a declarat pentru Florida Today Antonio Abad, directorul departamentului de tehnologie pentru Hispasat. El a precizat că evenimentul reprezintă "momentul culminant al actualei etape de dezvoltare a companiei'' cu sediul în Madrid.

O rachetă din gama Falcon 9 a fost lansată pentru prima dată pe 4 iunie 2010. De la zborul său inaugural, racheta a fost îmbunătăţită, iar puterea sa de propulsie a fost optimizată, Falcon 9 devenind unul dintre cele mai eficiente sisteme de lansare din industria aerospaţială.

Propulsată de nouă motoare Merlin, prima treaptă a rachetei Falcon 9 stăpâneşte arta aterizării la scurt timp după lansare, întrucât este capabilă să revină pe Terra în poziţie verticală şi să se coboare la punct fix, plasându-se pe sol sau pe barje în ocean, în urma unei coborâri controlate. Aceste lansări de rachete ''reciclate'' fac parte din planul Space X de reducere a costurilor misiunilor spaţiale şi de reutilizare a componentelor rachetelor după fiecare utilizare.

Marţi, compania SpaceX, care dorea iniţial ca prima treaptă a lansatorului să amerizeze pe o barjă din Oceanul Atlantic, a explicat într-un comunicat citat de AFP că a renunţat la executarea unei astfel de manevre din cauza vremii nefavorabile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...