SpaceX a lansat o rachetă care transportă în spaţiu un satelit militar american

SpaceX a lansat o rachetă care transportă în spaţiu un satelit militar american

O rachetă din gama Falcon 9 a companiei SpaceX care transportă un sistem de poziţionare globală prin satelit (GPS), în virtutea unui contract încheiat cu armata americană, a fost lansată duminică de la baza Cape Canaveral din Florida, informează Reuters.

Lansarea satelitului militar american, care a avut loc la ora locală 08:51 (13:51 GMT), fusese anulată de mai multe ori, ultima dată joi dimineaţă, "din cauza vremii nefavorabile", după cum au anunţat reprezentanţii companiei SpaceX, înfiinţată de miliardarul Elon Musk.

După ultima amânare a lansării, reprezentanţii SpaceX au dat asigurări că încărcătura rachetei, un satelit GPS construit cu un buget de 500 de milioane de dolari de Lockheed Martin Corp, are "o stare bună de sănătate".

Anularea de joi, care a urmat după alte două tentative eşuate de lansare din această săptămână, a fost anunţată într-o zi în care zona Cape Canaveral din Florida a fost afectată de furtuni şi vânturi puternice.

O altă tentativă de lansare a fost anulată miercuri dimineaţă, din cauza unei probleme tehnice, semnalată la una dintre treptele rachetei.

O lansare încununată de succes constituie o victorie semnificativă pentru Elon Musk, un antreprenor miliardar care şi-a petrecut mulţi ani încercând să pătrundă pe piaţa lansărilor spaţiale din domeniul militar, dominată de o lungă perioadă de Lockheed şi Boeing Co.

Aceasta este prima misiune pe care SpaceX o realizează pentru armata americană în cadrul programului naţional de securitate spaţială.

Foto: (c) Marcia Dunn / AP Photo

SpaceX a câştigat un contract de 83 de milioane de dolari cu Air Force în 2016 pentru a lansa un satelit din generaţia GPS III, ce va avea o durată de funcţionare de 15 ani.

Lansarea este prima ce trebuite să plaseze pe orbită unul dintre cei 32 de sateliţi produşi de Lockheed în baza contractelor guvernamentale, cu o valoare totală de 12,6 miliarde de dolari, încheiate pentru programul Air Force GPS III, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Lockheed, Chip Eschenfelder.

''După ce vor deveni în totalitate operaţionali, aceşti sateliţi GPS de ultimă generaţie vor oferi noi capabilităţi utilizatorilor, inclusiv o acurateţe de trei ori mai mare şi capacităţi anti-bruiaj de până la opt ori mai mari'', a declarat purtătorul de cuvânt al Air Force, William Russell.

Lansarea satelitului GPS a fost programată iniţial în 2014, însă a fost amânată din cauza întârzierilor de producţie, a anunţat aviaţia militară americană (Air Force).

Lansarea următorului satelit din gama GPS III este programată pentru jumătatea anului 2019.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...