SpaceX a reușit aterizarea pe o platformă marină autonomă a primei trepte a rachetei Falcon 9

SpaceX a reușit aterizarea pe o platformă marină autonomă a primei trepte a rachetei Falcon 9

Compania americană SpaceX a reușit vineri, pentru prima dată, aterizarea la punct fix pe o platformă marină autonomă în Oceanul Atlantic a primei trepte a rachetei sale Falcon 9, scriu AFP, sciencealert.com și theverge.com.

Foto: (c) www.facebook.com / SpaceX

Aterizarea primei trepte a rachetei a avut loc la mai puțin de zece minute de la decolarea Falcon 9 de la baza aeriană Cape Canaveral din Florida. Lansatorul a propulsat capsula cargo Dragon către Stația Spațială Internațională (SSI), ulterior prima treaptă a rachetei s-a desprins și a început coborârea ca să aterizeze pe mica platformă marină autonomă din Oceanul Atlantic, care a fost denumită ''Of Course I Still Love You''.

După cele cinci încercări eșuate de aterizare pe platformă marină, de data aceasta SpaceX a reușit aterizarea la punct fix a primei trepte a rachetei Falcon 9, care poate fi reutilizată pentru alte lansări ulterioare, reducând astfel costurile uriașe ale lansărilor în spațiu. În decembrie anul trecut, SpaceX a reușit aterizarea la punct fix pe sol terestru a primei trepte a rachetei Falcon 9 însă aceasta nu a putut fi refolosită pentru lansări ulterioare.

Capsula Dragon, care transportă alimente și numeroase echipamente pentru desfășurarea unor experimente în spațiu, va andoca, potrivit estimării, duminică dimineață la Stația Spațială Internațională. Capsula va fi încărcată pe SSI cu mai multe materiale și rezultate ale unor experimente desfășurate pe stația spațială, urmând să revină pe Terra la 11 mai. Pe SSI au fost trimiși 20 de șoareci vii pentru un experiment al companiei farmaceutice Eli Lilly ce vizează studierea modalităților în care mușchii se atrofiază. De asemenea, a fost trimis un experiment al unui student prin care se încearcă testarea unei metode de identificare a oricărei posibile afectări a ADN-ului astronauților atunci când aceștia se află în spațiu.

SpaceX are contract cu NASA pentru trimiterea capsulelor cargo către SSI până în 2024. Până în prezent, a reușit trimiterea cu succes a șase transporturi cargo, scrie theverge.com.

AGERPRES/(AS-editor: Liviu Tatu, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primele imagini de la arestarea asasinilor plătiți de Rusia pentru a-i ucide pe ministrul ucrainean al Apărării şi pe generalul Kirilo Budanov, …

2 „Guvernatorul” instalat de ruşi în regiunea Herson ar fi fost otrăvit de menajera sau bucătarul său

3 ULTIMA ORĂ Rușii au încercat să-l asasineze pe generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare de la Kiev

4 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

5 Foarte interesante amănunte!