Spălarea banilor, la originea falimentului celor mai multe bănci rusești (Banca Centrală a Rusiei)

Spălarea banilor, la originea falimentului celor mai multe bănci rusești (Banca Centrală a Rusiei)

Marea majoritate a sutelor de bănci rusești închise în ultimii ani de către autorități se făcuseră vinovate de spălare de bani, a indicat marți președinta Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiulina, constatând progrese în lupta împotriva legăturilor între finanțe și criminalitate, potrivit AFP.

Banca centrală intervine de mai mulți ani în administrarea pletoricului sector bancar — accelerându-și această intervenție după declanșarea crizei monetare de la sfârșitul anului 2014 și a recesiunii care a rezultat din aceasta — întărindu-l prin suprimarea verigilor slabe.

În total, Banca Rusiei a închis 279 instituții bancare în trei ani, dintre care 68 în 2016. În prezent, mai există doar 650, a explicat Nabiulina într-o întrevedere cu președintele Vladimir Putin.

Dacă o parte din aceste trimiteri în faliment se explică prin fragilitatea financiară a acestor bănci care aveau niveluri de capital insuficiente, "în 70 % din cazuri, unul dintre motive sau chiar singurul a fost nerespectarea legii împotriva spălării veniturilor de origini criminale și ilegale", a relevat președinta Băncii Rusiei.

"În trei ani, sistemul bancar a început — potrivit estimărilor noastre — să servească net mai puțin mediile interlope", a adăugat ea, subliniind că operațiunile vizând scoaterea de fonduri din țară au fost reduse de mai mult de trei ori după 2013.

Nabiulina i-a cerut lui Putin ca legea să permită împiedicarea bancherilor suspectați de fraudă să plece în străinătate pentru a se sustrage justiției.

Președintele rus a cerut guvernului și forțelor de ordine să reflecteze la un astfel de sistem.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca turist. A pretins că se roagă la o biserică