Spania ar putea să se confrunte în această săptămână cu nou val de caniculă

Spania ar putea să se confrunte în această săptămână cu nou val de caniculă

"Este posibil ca de duminică, 31 iulie, până miercuri, 3 august, sau până joi, 4 august, să fie depăşite pragurile de intensitate, de durată şi de amploare care sunt necesare pentru a clasifica acest episod de temperaturi înalte ca un val de caniculă", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET), Ruben del Campo, conform Agerpres .

Acest episod canicular nu va fi însă la fel de extrem ca îndelungata caniculă din perioada 9-18 iulie, una dintre cele mai intense înregistrate vreodată de meteorologii spanioli, potrivit datelor preliminare obţinute de AEMET.

După o valoare maximă de 42,5 grade Celsius înregistrată duminică la Montoro, în Andaluzia, temperaturi de peste 40 de grade Celsius erau aşteptate luni după-amiază în zone extinse din vestul şi din sudul ţării.

Nopţi tropicale, în care temperaturile nu coboară sub valoarea de 20 de grade Celsius, sunt de asemenea aşteptate în mai multe zone din estul şi sudul Spaniei pentru perioada imediat următoare, precizează AEMET.

Canicula care a copleşit Spania în luna iulie a provocat peste 500 de decese asociate căldurii, a afirmat prim-ministrul Pedro Sanchez, care a citat atunci o estimare a supramortalităţii, calculată de un institut de sănătate publică.

Temperaturile ridicate au cauzat şi numeroase incendii, care au transformat în cenuşă vegetaţia de pe aproape 230.000 de hectare de la începutul anului, potrivit Sistemului european de informare asupra incendiilor forestiere (EFFIS).

Bilanţul spaniol este cel mai grav înregistrat în Europa în vara din 2022 de acest sistem, devansându-le pe cele din România şi Portugalia, fiind totodată cel mai important bilanţ constatat în Spania după 2000, anul ce a marcat debutul acestor observaţii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...