Spania: Creşte sprijinul electoratului pentru Partidul Socialist şi formaţiunea de extremă dreapta Vox (sondaj)

Spania: Creşte sprijinul electoratului pentru Partidul Socialist şi formaţiunea de extremă dreapta Vox (sondaj)

Partidul Socialist spaniol a crescut în sondaje cu 1.7%, ajungând la 28.8% din preferinţele electoratului, potrivit unui sondaj apărut sâmbătă în ziarul El Pais, comparativ cu datele apărute în aceeaşi publicaţie pe 24 martie, informează Reuters.

Noul procentaj este echivalentul a 129 de locuri în Parlamentul de 350 de locuri. Pe de altă parte însă, şi noul partid de pe scena politică spaniolă, Vox (extremă dreapta), a crescut în preferinţele electoratului, înaintea alegerilor generale din 28 aprilie.

Semn al fragmentării politice a Spaniei, nici socialiştii şi principalul lor aliat, formaţiunea Podemos, anti-austeritate, precum şi coaliţia a trei partide de dreapta - Partidul Popular (PP), Ciudadanos şi Vox -, nu ar reuşi să obţină majoritatea parlamentară, conform sondajului.

Comparativ cu sondajul din luna martie, sprijinul pentru Podemos a crescut de la 12.3% la 13.2%. Aceste cifre indică o pierdere a 38 de locuri în parlament, comparativ cu rezultatul alegerilor din 2016.

În tabăra partidelor conservatoare, sprijinul pentru PP a scăzut de la 19.3% la 17.8%, ceea ce ar însemna 75 de locuri de parlamentar, unul din cele mai proaste rezultate obţinute vreodată de partid.

Formaţiunea de centru-dreapta Ciudadanos a scăzut cu 3.6% în sondaj, ajungând la 14.1%, ceea ce i-ar asigura 17 locuri în parlament.

Comparativ cu luna trecută, Vox a crescut în preferinţele electoratului de la 10.2% la 12.5%, echivalentul a 32 de locuri, fiind pentru prima oară în aproape 40 de ani când reprezentanţi ai unor partide de extremă dreapta au şanse să fie aleşi în parlament.

Coaliţia PP, Ciudadanos şi Vox ar obţine 44.4% din voturi, adică 156 de locuri, lipsindu-i astfel 20 de locuri pentru a atinge pragul de 176, ce i-ar asigura majoritatea parlamentară.

Partidul Socialist şi Podemos ar obţine împreună 162 de locuri, nereuşind, la rândul lor, să îşi asigure majoritatea.

Socialistul Pedro Sanchez ar putea fi reales premier dacă va reuşi să formeze o majoritate parlamentară cu sprijinul unor partide precum Podemos sau a partidelor catalane pro-independente care l-au sprijinit în iunie 2018, când a câştigat un vot de încredere împotriva guvernului PP de atunci.

Sondajul El Pais a fost realizat în perioada 15-18 aprilie, pe un eşantion de 2.000 de respondenţi, cu o marja de eroare de 2.24 puncte procentuale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...