Spania: Cumnatul regelui rămâne în libertate fără cauțiune

Spania: Cumnatul regelui rămâne în libertate fără cauțiune

Cumnatul regelui Spaniei, Inaki Urdangarin, condamnat la șase ani de închisoare într-un caz de corupție, rămâne în libertate în așteptarea unei hotărâri definitive a justiției, a decis joi tribunalul din Insulele Baleare, relatează AFP.

Cei trei judecători nu au cerut plata unei cauțiuni de 200.000 de euro, așa cum a solicitat parchetul. De asemenea, ei i-au permis lui Urdangarin să rămână în Elveția, unde locuiește din 2013 împreună cu infanta Cristina și cei patru copii ai lor.

Tribunalul i-a impus totuși să se prezinte o dată pe lună în fața "autorității judiciare" din această țară, să anunțe orice deplasare în afara Uniunii Europene și orice schimbare de reședință.

El a fost condamnat la șase ani și trei luni de închisoare , la 17 februarie, în special pentru deturnare de fonduri publice, fraudă fiscală și trafic de influență. Dar apărarea sa a anunțat că dorește să facă apel.

În timp ce părăsea la prânz tribunalul, Urdangarin a fost huiduit de manifestanți, care l-au făcut "chorizo", un termen popular însemnând "hoț".

Avocații săi au încă o perioadă de câteva zile, până la 28 februarie, pentru a face apel. Curtea Supremă este de așteptat să aibă nevoie de mai multe luni pentru a decide în acest caz care a pătat imaginea monarhiei în Spania și a precipitat abdicarea regelui Juan Carlos I.

Ginerele lui Juan Carlos, pus sub investigație la sfârșitul anului 2011, a dat asigurări în timpul procesului că nu a luat nicio decizie importantă fără a consulta Palatul Regal.

Fost campion olimpic de handbal , el este căsătorit din 1997 cu Cristina de Bourbon. Urdangarin a fost acuzat că a deturnat între 2004 și 2006 subvenții atribuite unei fundații non-profit pe care o prezida, numită Noos.

La rândul ei, infanta Cristina a fost achitată după ce a fost suspectată de fraudă fiscală. Cu toate acestea, ea a trebuit să plătească o amendă de 265.000 de euro din cauza "responsabilității sale civile solidare" cu soțul ei în acest caz.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”