Spania: Descendenţii lui Franco au sosit la mausoleu înaintea exhumării

Spania: Descendenţii lui Franco au sosit la mausoleu înaintea exhumării

Descendenţii dictatorului spaniol Francisco Franco au sosit, joi dimineaţă, la mausoleul din apropierea Madridului de unde "Caudillo" urmează a fi exhumat, la patruzeci şi patru de ani de la sfârşitul dictaturii franchiste, relatează France Presse.

Douăzeci şi doi de membri ai familiei lui "El Caudillo" (titlul de conducător al statului pe care şi l-a luat Franco n.r.), care a condus Spania cu o mână de fier de la victoria sa în sângerosul război civil spaniol (1936-1939) şi până la moarte în 1975, vor fi martorii acestei exhumări ce urma să înceapă la 10:30 (8:30 GMT).

Guvernul este reprezentat de ministrul Justiţiei, Dolores Delgado.

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti îmbălsămate ale dictatorului va părăsi bazilica mausoleului "Valle de los Caidos" ("Valea celor căzuţi"), situat la aproximativ cincizeci de kilometri de Madrid, purtat de patru membri ai familiei sale.

El urmează apoi să fie transportat cu elicopterul, dacă permite vremea, la cimitirul Mingorubbio, unde se odihneşte soţia sa, în nordul capitalei spaniole.

Un serviciu religios va fi ţinut în acest cimitir de fiul locotenent-colonelului Antonio Tejero, autorul unei tentative de lovitură de stat la 23 februarie 1981 în parlamentul spaniol, unde acesta a pătruns cu revolverul în mână.

Liderul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco o prioritate când a venit la putere în iunie 2018 pentru ca acest mausoleu, care nu are echivalent în alte ţări din Europa de Vest care au fost conduse de dictatori, să nu mai fie un "loc de apologie" a franchismului.

Promisă pentru vara anului 2018, operaţiunea a fost întârziată cu mai mult de un an de procesele succesive de recurs ale descendenţilor dictatorului care a condus o revoltă militară împotriva guvernului republican ales, urmată de o represiune sângeroasă după victoria sa. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Foarte interesante amănunte!

4 Andreea Tonciu și-a luat mașină de 200.000 de euro: „Sunt femeie și nu trebuie să muncesc atât de mult”

5 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție