Spania: Maria Dolores Cospedal, fost ministru în guvernul lui Mariano Rajoy, inculpată într-un caz de spionaj

Spania: Maria Dolores Cospedal, fost ministru în guvernul lui Mariano Rajoy, inculpată într-un caz de spionaj

Maria Dolores Cospedal, un fost ministru spaniol de dreapta, a fost inculpată miercuri într-o afacere de spionaj prezumat care l-a vizat pe un fost membru al conducerii Partidului popular, o operaţiunea intitulată "Kitchen" şi care avea drept scop recuperarea unor documente compromiţătoare pentru această formaţiune, relatează AFP.

O persoană cu greutate în Partidul popular şi în guvernul premierului Mariano Rajoy (2011-2018), fostul ministru al apărării Maria Dolores Cospedal (2016-2018) a fost inculpată pentru corupţie, deturnare de bani şi trafic de influenţă în această afacere, a anunţat înaltul tribunal Audienţa naţională într-un comunicat.

Ignacio Lopez del Hierro, soţul fostei titulare a portofoliului apărării, a fost şi el inculpat de judecătorul care răspunde de acest dosar. Amândoi au fost convocaţi pentru a fi audiaţi pe 29 şi 30 iunie.

Magistratul o acuză în special pe fosta membră a guvernului că a vrut să obţină "informaţii şi documente de la Luis Barcenas", fostul trezorier al PP care ar fi fost spionat "în acelaşi moment în care poliţia îl ancheta" în cadrul unei tentaculare afaceri de corupţie.

Jorge Fernandez Diaz, fost ministru de interne al lui Mariano Rajoy între 2011 şi 2016, a fost şi el inculpat în această afacere. Audiat în octombrie, el a negat că a avut cunoştinţă despre această operaţiune demnă de un roman poliţist şi care a fost intitulată "Kitchen".

Potrivit acuzării, această operaţiune ilegală a poliţiei care a avut loc în 2013 viza să-i permită şoferului lui Luis Barcenas să pună mâna pe documente compromiţătoare pentru liderii din conducerea PP deţinute de Barcenas şi de soţia lui.

Luis Barcenas se afla atunci în centrul dosarului "Gurtel", un scandal de finanţare ilegală prin manipularea contractelor publice în care PP a fost condamnat în mai 2018, ceea ce a dus după doar câteva zile la căderea premierului Mariano Rajoy în urma unei moţiuni de cenzură depuse în Parlament de actualul premier socialist Pedro Sanchez.

Potrivit judecătorului, numele fostului ministru al apărării şi al soţului ei au fost implicate în afacere de agendele fostului comisar José Manuel Villarejo, cunoscut pentru că a înregistrat fără ştiinţa lor numeroase personalităţi şi care s-a aflat în centrul acestei operaţiuni.

"Agendele lui Villarejo permit să plasăm în timp naşterea operaţiunii numite 'Kitchen' " şi "mai multe adnotări permit să deducem participarea dnei Cospedal şi a dlui Lopez Hierro" la recrutarea şoferului însărcinat să-l spioneze pe Barcenas, explică comunicatul tribunalului.

Săptămâna trecută, cu prilejul audierii sale de către o comisie parlamentară, fostul comisar Villarejo l-a acuzat pe Mariano Rajoy că a fost la curent cu operaţiunea "Kitchen".

Într-un alt dosar, Mariano Rajoy a fost acuzat de Luis Barcenas că a primit fonduri de provenienţă ilegală înainte de a prelua şefia guvernului. Audiat de justiţie în luna martie, el a negat acest lucru, notează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”