Spania: Premierul catalan spune că va aplica legea care prevede declararea independenței

Spania: Premierul catalan spune că va aplica legea care prevede declararea independenței

Premierul regional catalan Carles Puigdemont a insistat că va aplica "ceea ce spune legea" după votul ilegal din 1 octombrie, făcând referire la legea catalană privind referendumul, suspendată de Tribunalul Constituțional al Spaniei, care prevede o declarație de independență după un referendum pe care Govern (executivul catalan - n.r.) îl consideră valid, informează EFE.

"Declararea independenței, pe care noi nu o numim declarație 'unilaterală' a independenței, este prevăzută în legea referendumului în sensul punerii în aplicare a rezultatelor. Vom pune în practică ceea ce spune legea", a declarat Puigdemont în cadrul programului '30 minuts' pe care îl va transmite în această seară postul public catalan TV3 și din al cărui conținut a dat publicității fragmente.

Totodată, Puigdemont a recunoscut că nu se află în contact cu guvernul central: "De ceva vreme nu mai avem (contacte) pentru că ei evită să vorbească despre acest subiect. Ei voiau să nu se discute despre această temă". "Ceea ce se întâmplă în Catalonia este o realitate, fie că le place, fie că nu. Au votat milioane de oameni, deci trebuie să vorbim despre asta. Despre ce cred ei că ar trebui să vorbim? De ce cred ei că se agită lumea? Oamenii nu se agită și nu fac față violenței poliției pentru o reformă a modelului de finanțare. Haideți să fim sinceri cu toții. Trebuie să vorbim despre Catalonia și ei nu vor s-o facă", a insistat premierul regional catalan.

În emisiunea '30 minuts' a fost intervievat și delegatul guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millo, care s-a întrebat de ce acest referendum de independență ar trebui să fie soluția. "Mă întreb de ce oare soluția unui conflict trebuie să fie un referendum? În fond și la urma urmei, un referendum este sindromul lui 50 plus 1. Există câștigători și învinși. A doua zi după, ce am rezolvat? Conflictul e tot acolo. Nu l-am rezolvat. Eu pledez pentru găsirea unei formule de consens. Pentru un dialog susținut, pentru găsirea unor puncte comune, pentru ca toți să cedeze câte puțin și să continue să conlucreze", a insistat Millo.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale