Spania: Premierul Sanchez se va întâlni cu liderul catalan dar exclude orice vot asupra independenţei Cataloniei

Spania: Premierul Sanchez se va întâlni cu liderul catalan dar exclude orice vot asupra independenţei Cataloniei

Şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni că se va întâlni la începutul lui februarie cu liderul Cataloniei, separatistul Quim Torra, excluzând în acelaşi timp orice referendum privind independenţa regiunii autonome, relatează AFP.

Întâlnirea va avea loc "în prima săptămână a lunii februarie" la Barcelona, a declarat Sanchez la televiziunea publică.

Quim Torra a cerut această întrevedere înainte de paticipa la o masă rotundă între cele două executive, central şi regional, menită să ducă la găsirea unei soluţii pentru criza politică declanşată în 2017.

În ceea ce priveşte această masă rotundă, "ceea ce vrem noi, este ca ea să se încheie cu un vot din partea populaţiei catalane asupra unui acord", a spus liderul socialist, fără a preciza dacă asta ar putea duce la adoptarea unui statut de autonomie.

El a exclus însă orice referendum privind independenţa Cataloniei. Va fi "un vot asupra unui acord, nu un vot asupra unei divizări. Dacă propunem votul asupra unui acord, o facem pentru a-i uni pe catalani, nu pentru a-i separa", a avertizat el.

Quim Torra, care conduce o coaliţie separatistă, se află într-o situaţie delicată. Comisia electorală spaniolă a dispus la începutul lui ianuarie anularea mandatului său de deputat regional, după condamnarea sa pe 19 decembrie la 18 luni de interdicţie de a fi ales pentru "nesupunere".

El a anunţat că va sesiza Curtea supremă, care urmează să se pronunţe în săptămânile sau lunile următoare. Dacă anularea mandatului său este confirmată, acest lucru va duce probabil la alegeri anticipate în Catalonia.

În parlamentul spaniol, Sanchez beneficiază de susţinerea, între altele, a partidului separatist Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), în schimbul organizării acestei mese rotunde.

Guvernul său de coaliţie între PSOE şi stânga radicală Podemos mizează pe "dialogul teritorial" şi promite rezolvarea politică a crizei catalane.

"Nu putem, noi, politicienii, să ne ascundem în spatele Curţii supreme", a mai spus premierul spaniol la televiziunea naţională.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA