Spania: Sanchez, un oponent acerb al lui Rajoy, câștigă alegerile primare din Partidul Socialist

Spania: Sanchez, un oponent acerb al lui Rajoy, câștigă alegerile primare din Partidul Socialist

Pedro Sanchez, oponent al conservatorilor care guvernează Spania, a câștigat duminică alegerile primare ale Partidului Socialist, reluând conducerea acestei formațiuni politice și amenințând stabilitatea guvernului minoritar condus de Mariano Rajoy, informează AFP.

După verificarea a 85 % din buletinele de vot, fostul secretar general înlăturat de ierarhia Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a câștigat alegerile cu 50 % din voturi, față de 40 % favorabile Susanei Diaz, contracandidata sa.

Candidata andaluză i-a telefonat lui Sanchez recunoscându-și înfrângerea și pentru a-l felicita pentru victorie, au confirmat pentru AFP persoane din anturajul ei.

Pedro Sanchez, un economist în vârstă de 45 de ani, a promis să-l atace fără întârziere pe premierul Mariano Rajoy, denunțând corupția din Partidul Popular al acestuia, a cărui imagine este afectată de scandaluri. În fața acestei opoziții sistematice, Rajoy riscă să fie constrâns să convoace alegerile înainte de finalul mandatului său în 2020, potrivit analiștilor.

Liderii PSOE îl forțaseră pe Sanchez să demisioneze în octombrie 2016 pentru că se opunea ca Mariano Rajoy să fie reconfirmat la putere pentru un al doilea mandat fără să fi câștigat majoritatea absolută a alegerilor legislative.

Temându-se de o nouă înfrângere dacă ar fi provocat un al treilea scrutin în același an, ei au preferat să-l lase pe Rajoy să formeze un guvern minoritar.

Pedro Sanchez taxase această decizie drept "cea mai gravă dintre erori'' și a lansat un apel militanților în cursul întregii campanii împotriva Susanei Diaz, susținută de aparatul de partid, între care foștii șefi ai guvernului Felipe Gonzalez și Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Rezultatul alegerilor primare urmează a fi ratificat de un congres al partidului convocat pentru 17 și 18 iunie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani