Spania și Franța se opun participării Scoției la negocierile post-Brexit cu UE

Spania și Franța se opun participării Scoției la negocierile post-Brexit cu UE

Spania, confruntată cu amenințarea independenței Cataloniei, și Franța s-au opus miercuri participării Scoției la orice negocieri post-Brexit cu UE, la sfârșitul unei reuniuni a celor 27 consacrată perioadei de după Brexit.

"Guvernul spaniol se opune oricărei negocieri cu altcineva decât guvernul Regatului Unit", a declarat prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy într-o conferință de presă.

Susținut și de președintele francez Francois Hollande, el a subliniat că negocierile nu se vor face cu "o parte a Regatului Unit". "În funcție de ce va fi negociat, va fi posibil să se aibă în vedere situații, soluții ce ar putea viza Scoția", a nuanțat el, cu toate acestea, notează AFP.

"Tratatele (europene) sunt împotrivă. Dacă Regatul Unit pleacă, Scoția va părăsi instituțiile Uniunii Europene... Regatul Unit pleacă și cu el toți cei care fac parte din Regatul Unit", a insistat el.

Șeful guvernului în exercițiu și lider al Partidului Popular (PP, conservator) nu a reușit să obțină majoritatea absolută dar poziția lui este consolidată în urma noilor alegeri legislative organizate duminică.

El se confruntă cu separatiștii instalați la Barcelona, majoritari în parlamentul catalan după alegerile regionale din septembrie 2015. Aceștia au fost aleși pe baza unui program axat pe o foaie de parcurs spre independență în 18 luni.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...