Spania și Franța se opun participării Scoției la negocierile post-Brexit cu UE

Spania, confruntată cu amenințarea independenței Cataloniei, și Franța s-au opus miercuri participării Scoției la orice negocieri post-Brexit cu UE, la sfârșitul unei reuniuni a celor 27 consacrată perioadei de după Brexit.

"Guvernul spaniol se opune oricărei negocieri cu altcineva decât guvernul Regatului Unit", a declarat prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy într-o conferință de presă.

Susținut și de președintele francez Francois Hollande, el a subliniat că negocierile nu se vor face cu "o parte a Regatului Unit". "În funcție de ce va fi negociat, va fi posibil să se aibă în vedere situații, soluții ce ar putea viza Scoția", a nuanțat el, cu toate acestea, notează AFP.

"Tratatele (europene) sunt împotrivă. Dacă Regatul Unit pleacă, Scoția va părăsi instituțiile Uniunii Europene... Regatul Unit pleacă și cu el toți cei care fac parte din Regatul Unit", a insistat el.

Șeful guvernului în exercițiu și lider al Partidului Popular (PP, conservator) nu a reușit să obțină majoritatea absolută dar poziția lui este consolidată în urma noilor alegeri legislative organizate duminică.

El se confruntă cu separatiștii instalați la Barcelona, majoritari în parlamentul catalan după alegerile regionale din septembrie 2015. Aceștia au fost aleși pe baza unui program axat pe o foaie de parcurs spre independență în 18 luni.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Orban chiar este un om modest. Două momente

4 HOPA! Angajații din spitale care primesc șpaga ar putea rămâne fără contracte de muncă. Ministrul Sănătății an…

5 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?