Spania și Franța se opun participării Scoției la negocierile post-Brexit cu UE

Spania, confruntată cu amenințarea independenței Cataloniei, și Franța s-au opus miercuri participării Scoției la orice negocieri post-Brexit cu UE, la sfârșitul unei reuniuni a celor 27 consacrată perioadei de după Brexit.

"Guvernul spaniol se opune oricărei negocieri cu altcineva decât guvernul Regatului Unit", a declarat prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy într-o conferință de presă.

Susținut și de președintele francez Francois Hollande, el a subliniat că negocierile nu se vor face cu "o parte a Regatului Unit". "În funcție de ce va fi negociat, va fi posibil să se aibă în vedere situații, soluții ce ar putea viza Scoția", a nuanțat el, cu toate acestea, notează AFP.

"Tratatele (europene) sunt împotrivă. Dacă Regatul Unit pleacă, Scoția va părăsi instituțiile Uniunii Europene... Regatul Unit pleacă și cu el toți cei care fac parte din Regatul Unit", a insistat el.

Șeful guvernului în exercițiu și lider al Partidului Popular (PP, conservator) nu a reușit să obțină majoritatea absolută dar poziția lui este consolidată în urma noilor alegeri legislative organizate duminică.

El se confruntă cu separatiștii instalați la Barcelona, majoritari în parlamentul catalan după alegerile regionale din septembrie 2015. Aceștia au fost aleși pe baza unui program axat pe o foaie de parcurs spre independență în 18 luni.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 HARTA clanurilor interlope din București. Cine controlează lumea subterană şi cum sunt împărţite teritoriile

3 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

4 Categoria „valori” / Povestea neromanțată a infractorilor din clanul Duduianu: Șantaj, trafic de persoane și dro…

5 BREAKING DSP București intră sub conducere militară: Va fi coordonată de colonelul medic Ionel Paul Oprea, car…