Spania: Start într-un mega-proces pentru corupție în Andaluzia

Spania: Start într-un mega-proces pentru corupție în Andaluzia

Procesul într-unul din cele mai mari scandaluri de corupție din istoria recentă a Spaniei, pentru o presupusă deturnare a sute de milioane de euro de către guvernul socialist al regiunii sudice Andaluzia, s-a deschis miercuri la Sevilla, potrivit AFP.

Douăzeci și doi de foști înalți oficiali ai celei mai populate regiuni din Spania, printre care și foștii președinți regionali Manuel Chaves și José Antonio Grinán, au luat loc în banca acuzaților.

Ministerul Public îi acuză de deturnarea a 741 de milioane de euro, între 2000 și 2011, în gestionarea unor fonduri destinate finanțării planurilor de disponibilizări în companiile aflate în dificultate, cunoscute în Spania sub abrevierea de ERE.

Rivalii socialiștilor, în frunte cu Partidul Popular aflat la putere la Madrid, el însuși afectat de numeroase scandaluri de corupție, prezintă acest caz ca un exemplu flagrant al clientelismului care a permis, în opinia lor, Partidului Socialist (PSOE) să guverneze în Andaluzia fără întrerupere din 1982.

PSOE susține, ca răspuns, că 'în scandalul ERE' fondurile deturnate nu au servit la finanțarea partidului, contrar cazurilor care au implicat Partidul Popular.

Fondurile trebuiau să finanțeze indemnizațiile de disponibilizare și reintegrarea angajaților destituiți. Însă plățile, conform rechizitoriului, au fost făcute de o structură creată pentru a ocoli controalele administrative.

Sute de milioane de euro ar fi fost astfel oferite în mod discreționar, prin mită, unor societăți comerciale, iar terți fără legătură cu firmele vizate ar fi beneficiat de indemnizații.

Procurorul a cerut 10 ani de interdicție într-o funcție publică pentru Manuel Chaves, președinte al Andaluziei din 1990 până în 2009, și șase ani de închisoare și 30 de ani de interdicție într-o funcție publică pentru succesorul său José Antonio Grinán, constrâns să demisioneze în 2013.

Interogatoriul acuzaților nu va începe mai devreme de 9 ianuarie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante