Spania: Ultima statuie a dictatorului Francisco Franco a fost înlăturată

Spania: Ultima statuie a dictatorului Francisco Franco a fost înlăturată

Ultima statuie a dictatorului Francisco Franco care încă era expusă public în Spania a fost înlăturată în enclava Melila, pe coasta nordică a Marocului, la 45 de ani după moartea generalului care a condus ţara cu mână de fier între 1939 şi 1975, relatează miercuri AFP.

"Zi istorică: ultima statuie a lui Franco de pe domeniul public din Spania, care era în oraşul nostru, a fost retrasă", a anunţat pe Twitter guvernul local din enclava spaniolă.

Statuia de bronz care îl reprezenta pe Franco a fost înlăturată marţi de angajaţi ai guvernului local.

Statuia a fost ridicată în 1978 în faţa unei porţi a oraşului pentru a elogia rolul jucat de general în calitate de comandant al Legiunii spaniole în timpul Războiului Rif împotriva triburilor berbere din regiunea muntoasă cu acest nume din anii 1920.


Foto: (c) Jesus Blasco de Avellaneda/REUTERS


În prezent nu se mai află practic nicio statuie a învingătorului din sângerosul Război civil spaniol (1936-1939) pe străzile şi în pieţele din Spania.

O lege spaniolă votată în 2007 în timpul guvernului socialist al lui José Luis Rodriguez Zapatero obligă primăriile să retragă din spaţiul public simbolurile care fac apologia dictaturii sau a taberei franchiste din timpul Războiului civil.

Însă numeroase administraţii locale de dreaptă refuză adesea să aplice legea, apreciind că aceasta redeschide rănile trecutului. În 2019, primarul socialist ales al satului Guadiana del Caudillo, numit astfel în onoarea lui Franco, a decis să schimbe numele comunei, de care fostul primar de dreapta ţinea cu dinţii.

Pentru a respecta această lege, la 14 ani după adoptarea ei, parlamentul local din Melilla a votat luni retragerea statuii. Numai partidul de extremă dreapta Vox a votat împotriva acestei decizii, în timp ce Partidul Popular s-a abţinut.

Foto: (c) Jesus Blasco de Avellaneda/REUTERS


Vox şi-a justificat opoziţia faţă de această decizie prin faptul că statuia nu-i aduce un omagiu lui Franco ca dictator, ci pentru rolul său din Războiul Rif.

Venit la putere în 2018, premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco din mausoleul monumental din apropiere de Madrid, în care fusese înhumat cadavrul său, o prioritate a guvernului său.

În pofida criticilor dreptei şi a luptei judiciare pe care au dus-o moştenitorii dictatorului, "Caudillo" a fost reînhumat în octombrie 2019 alături de soţia sa într-un cimitir de la periferia capitalei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina