Spania: Un posibil tablou Caravaggio, ce urma să fie vândut la licitaţie, declarat Bun de Interes Cultural

Spania: Un posibil tablou Caravaggio, ce urma să fie vândut la licitaţie, declarat Bun de Interes Cultural

Direcţia Generală a Patrimoniului Cultural a guvernului regional al Comunităţii Madrid a declarat "Bun de Interes Cultural" (BIC) tabloul intitulat "La coronación de espinas", ce urma să fie vândut la licitaţie pe 8 aprilie şi care i-ar putea aparţine lui Caravaggio, relatează miercuri EFE.

După declararea picturii drept BIC, aceasta nu va mai putea ieşi din Spania şi va începe procesul de verificare a autorului care ar putea dura mai mult de un an, potrivit autorităţilor. În decizia adoptată de Comunitatea Madrid se cere totodată un raport al Real Academia de Bellas Artes din San Fernando pentru avizarea declaraţiei BIC, în conformitate cu articolul 7.3 din Legea 3/2013.

Specialişti ai Academiei şi ai Muzeului Prado vor inspecta tabloul în următoarele două săptămâni, potrivit unor surse ale guvernului de la Madrid, în vederea unei analize detaliate a picturii.

Tabloul, care urma să fie vândut săptămâna trecută de casa de licitaţii Ansorena cu preţul de pornire de 1.500 de euro, a atras atenţia specialiştilor în maestrul renascentist italian, care au avertizat că ar putea fi vorba de o operă pictată de Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610).

Guvernul spaniol a blocat joia trecută vânzarea la licitaţie a tabloului, o pictură în ulei pe pânză considerată până acum opera unui pictor al şcolii lui Jose de Ribera.

"Ministerul Culturii declară 'neexportabil' un tablou ce urma să fie vândut la licitaţie la Madrid, deoarece ar putea fi atribuit lui Caravaggio", celebrul pictor renascentist italian, a scris pe Twitter ministrul Jose Manuel Rodriguez Uribes.

Potrivit expertei Maria Cristina Terzaghi, profesor asociat de istorie a artei moderne de la Universitatea Roma Tre, tabloul este un Caravaggio.

"Mantaua purpurie cu care este îmbrăcat Hristos are aceeaşi nuanţă de roşu ca cea a Salomeei (cu capul Sfântului Ioan Botezătorul) de la Prado din Madrid", semnat de Caravaggio, a explicat experta. "Această lucrare are o legătură profundă cu picturile realizate (de Caravaggio) la începutul şederii sale la Napoli", a subliniat ea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...