Spania: Urmărire penală împotriva șefului poliției din Catalonia

Spania: Urmărire penală împotriva șefului poliției din Catalonia

Justiția spaniolă i-a "convocat în vederea punerii sub acuzare" pe șeful poliției catalane, precum și pe una dintre subalternele sale și pe doi lideri ai unor asociații separatiste în cadrul unei "anchete pentru rebeliune", a declarat miercuri pentru AFP un purtător de cuvânt al tribunalului.

Ancheta vizează fapte produse la 20 septembrie, când arestarea a 14 înalți responsabili ai executivului separatist catalan a condus la importante manifestații împotriva Gărzii Civile la Barcelona.

În total, patru persoane sunt urmărite penal: Josep Luis Trapero, șeful Mossos Esquadra, o altă responsabilă a poliției regionale, Teresa Laplana, precum și Jordi Sanchez și Jordi Cuixart, președinți ai două asociații separatiste — Asociația Națională Catalană (ANC) și Omnium.

Convocarea este legată de "reuniuni și manifestații organizate pentru a împiedica, prin forță, acțiunea autorităților și a agenților săi în exercitarea atribuțiilor lor", a precizat purtătorul de cuvânt al Audienței Naționale, tribunalul însărcinat cu dosare complexe.

La 20 septembrie, anunțul acestor arestări a provocat o manifestație la care s-au adunat mai multe mii de militanți pentru independență, încurajați de ANC și Omnium, în fața sediului Ministerului Economiei din cadrul executivului catalan din Barcelona, unde aveau loc percheziții.

Membrii Gărzii Civile nu au putut părăsi clădirea până în zorii zilei, iar manifestanții le-au atacat mașinile.

Mossos Esquadra a fost acuzată că nu a intervenit suficient de repede pentru a ajuta Garda Civilă, precum și pentru că nu a împiedicat deschiderea birourilor de vot în cadrul referendumului pentru autodeterminare interzis duminică, în contextul în care justiția le ordonase acest lucru.

Anunțul acestor convocări survine la o zi după un discurs al regelui Spaniei, care a declarat că este "responsabilitatea puterilor legitime ale statului de a asigura ordinea constituțională".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie