Spania va organiza alegeri generale anticipate. Cine ar putea câștiga scrutinul?

Spania va organiza alegeri generale anticipate. Cine ar putea câștiga scrutinul?

Potrivit sondajelor, cel mai probabil niciun partid nu va putea obține o majoritate absolută în Congresul Deputaților, cu 350 de locuri, pentru a-și aproba independent candidatul pentru postul de prim-ministru.

Alegeri în Spania. Foto: ARhiva Adevărul

Alegerile anticipate pentru Cortes Generales (parlamentul bicameral) vor avea loc duminică în Spania. În baza rezultatelor scrutinului, vor fi aleși 350 de membri ai Congresului Deputaților (camera inferioară), precum și 208 senatori (camera superioară).

Aproximativ 22,5 mii de secții de votare se vor deschide la ora locală 09:00 (10:00 ora Bucureștiului) și vor funcționa până la ora 20:00 (21:00 ora Bucureștiului). În total, peste 37 de milioane de spanioli au drept de vot, dintre care aproximativ 2 milioane locuiesc în străinătate.

Peste 90.000 de oameni ai legii vor asigura ordinea în ziua alegerilor, a spus Ministerul de Interne al Regatului. Numărarea preliminară a voturilor va începe aproape imediat după închiderea secțiilor de votare.

Inițial, scrutinul era programat pentru sfârșitul acestui an, însă, în mai, premierul Pedro Sanchez a anunțat decizia de a organiza un vot extraordinar. Șeful guvernului a făcut acest pas după rezultatele nesatisfăcătoare la alegerile regionale și municipale primite de Partidul Muncitoresc Socialist Spaniol (PSOE), al cărui lider este el.

Potrivit sondajelor, cel mai probabil, niciun partid nu va putea obține o majoritate absolută în Congresul Deputaților, cu 350 de locuri, pentru a-și aproba independent candidatul la funcția de premier. Aceasta înseamnă că după alegeri va începe un proces de negocieri pentru a căuta sprijin și posibila formare a unui guvern de coaliție.

Despre campanie

În mod tradițional, campania electorală din Spania s-a concentrat în principal pe probleme naționale, politicienii locali promițând că vor îmbunătăți viața concetățenilor lor dacă vor câștiga. Așadar, Sanchez a spus că vrea să facă transportul în comun gratuit pentru tinerii sub 24 de ani și studii superioare gratuite pentru cei care trec examenele din prima încercare.

O nouă coaliție de stânga numită Sumar, condusă de vicepremierul Yolanda Diaz, a propus crearea unui post de vicepreședinte al guvernului pentru probleme feministe și lansarea unui telefon special conceput pentru a ajuta bărbații în criză. Sumar a susținut, de asemenea, introducerea unui impozit permanent pentru oamenii bogați, a exprimat posibilitatea alocarii de 20.000 de euro pentru tineri pentru studii sau activități antreprenoriale și o inițiativă de reducere treptată a săptămânii de lucru la 32 de ore.

În ceea ce privește agenda internațională și, în special, conflictul din Ucraina, Partidul Social al prim-ministrului promite că va continua să ofere asistență Ucrainei, precum și „să lucreze pentru pace”. Partidul Popular (NP) conservator - principalul concurent al PSOE - a asigurat că va sprijini sancțiunile împotriva Rusiei și va oferi tot felul de asistență Kievului.

Poziția lui „Sumar” este oarecum diferită de aceste partide. Coaliția susține un rol mai activ în medierea și soluționarea pașnică a conflictelor în general. În același timp, forța politică își declară solidaritate deplină cu Ucraina și promite că va consolida asistența umanitară pentru această țară.

Balans către dreapta

Sondajele arată că Partidul Popular va obține cele mai multe voturi la aceste alegeri – dar nu suficient pentru ca Alberto Núñez Feijóo să poată guverna singur, relatează Politico.

Dacă partidul performează bine în alegeri, Feijóo va încerca aproape sigur să formeze un guvern minoritar. Dar pentru ca această încercare să aibă succes, fie trebuie să aducă 176 de deputați să voteze în favoarea sa, fie să aștepte o rundă ulterioară de vot pentru a avea mai multe voturi pentru decât împotriva candidaturii sale.

Pare a fi o simplă matematică, dar nu este așa: parlamentarii se pot abține, ceea ce înseamnă că este dificil de prezis exact de câte voturi ar avea nevoie Feijóo.

Feijóo a spus că va încerca să-și convingă aliații naturali din partidul de extremă dreapta Vox să susțină un guvern minoritar în care nu are miniștri . Dar liderul ultranaționalist Santiago Abascal a indicat că nu este interesat de această opțiune.

Dacă Partidul Popular va obține mai mult de 165 de locuri, Feijóo ar putea încerca să ocolească Vox și să solicite sprijinul partidelor regionale mai mici, făcând înțelegeri cu grupuri precum Partidul Naționalist Basc conservator și parlamentarii insulari din Coaliția Canare. Dar cu cât are nevoie de mai multe voturi, cu atât acest proces devine mai dificil: mai devreme sau mai târziu un potențial aliat va cere concesii incompatibile cu cele făcute de un alt partener teoretic.

Dacă aceasta eșuează, Feijóo va trebui să negocieze cu Vox și să încerce să formeze un guvern de coaliție. Abascal a spus că, dacă partidul său va ajunge la putere, va cere ca Ministerul Egalității din Spania și instanțele spaniole să se concentreze pe eliminarea violenței împotriva femeilor.

El dorește, de asemenea, să abroge legislația și legile existente privind egalitatea de gen care protejează drepturile comunității LGBTQ+. Programul partidului propune, în plus, desfășurarea marinei pentru a bloca ambarcațiunile migranților să ajungă în Spania, retragerea Acordului de la Paris și a acordurilor climatice similare și declararea supremației justiției spaniole asupra Uniunii Europene.

Numai Vox îndrăznește să schimbe direcția în care se deplasează Spania”, le-a spus Abascal susținătorilor vineri, jurând că va salva țara de „secta de stânga” care a deturnat țara.

În schimbul sprijinului său, Vox intenționează, de asemenea, să ceară poziții majore în guvern, inclusiv controlul asupra ministerelor de Interne, Apărare, Cultură și Educație, toate portofoliile cheie pe care Partidul Popular spune că nu le va preda niciodată .

Dacă partidul de extremă-dreapta nu se dă înapoi și nu cedează asupra acestei probleme și a altora, Feijóo poate calcula că cea mai bună opțiune a lui este să lase țara să funcționeze fără guvern pe tot parcursul toamnei, cu speranța că alegătorii îi vor da un mandat mai clar – și poate chiar o majoritate în parlament – ​​când vor fi convocate noi alegeri.

Rezultat ambiguu

În același timp, a câștiga alegeri nu înseamnă a guverna. Prim-ministrul spaniol este aprobat de Congresul Deputaților. Pentru a aproba liber solicitantul, partidul trebuie să obțină o majoritate (176) de locuri în camera cu 350 de locuri. Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost în 2011.

Astfel, în lipsa unui câștigător evident care să-și poată aproba candidatul la funcția de prim-ministru, partidele negociază cu alte forțe politice un posibil sprijin. În același timp, alinierea poate să nu fie în favoarea liderului clar pe baza rezultatelor voinței.

Principala întrebare este dacă forțele de dreapta sau de stânga, în urma rezultatelor alegerilor, vor putea obține în comun o majoritate pentru a ajunge la putere în țară. Actualul guvern este o coaliție, care, pe lângă socialiști, include și reprezentanți ai altor partide de stânga. În special, nu este exclus ca, în cazul în care PSOE va câștiga, să intre într-o alianță cu mișcarea Sumar pentru a forma un cabinet.

La rândul său, PN ar putea încerca să ajungă la un acord cu extrema-dreapta Vox pentru a obține sprijin pentru candidatul său la funcția de prim-ministru. Într-un astfel de caz, extrema dreaptă poate câștiga pentru prima dată locuri în guvernul național prin analogie, așa cum sa întâmplat în unele localități spaniole.

Despre alegerile ultimilor ani din Spania

Prin lege, alegerile parlamentare din Spania trebuie să aibă loc aproximativ o dată la patru ani. În ciuda acestui fapt, această declarație de voință va fi a cincea din 2015. La vremea respectivă, în țară aveau loc alegeri generale, în urma cărora PN a câștigat, dar nu a obținut majoritatea absolută în Congresul Deputaților. Datorită faptului că candidatul din orice forță politică nu a putut obține sprijinul parlamentului în termenul prevăzut, s-a decis organizarea unor noi alegeri.

Potrivit rezultatelor votării, care a avut loc în vara lui 2016, victoria a revenit din nou la PN. După lungi negocieri între părți, Mariano Rajoy, care la acea vreme conducea partidul, a fost aprobat ca prim-ministru.

În 2018, o instanță spaniolă a emis un verdict într-un caz de corupție de mare profil care a implicat susținători NP. PSOE a folosit acest lucru ca bază pentru înregistrarea unei moțiuni de neîncredere în Cabinet în camera inferioară a parlamentului. Drept urmare, Congresul Deputaților a refuzat să aibă încredere în Rajoy, iar Sanchez a devenit automat prim-ministru.

Deja în 2019, din cauza faptului că parlamentul nu a aprobat proiectul de buget propus de guvern, șeful Cabinetului a decis să anunțe alegeri anticipate în luna aprilie a aceluiași an. Potrivit rezultatelor votării, victoria a revenit PSOE. Cu toate acestea, forța politică nu a primit majoritatea absolută a locurilor în Congresul Deputaților pentru a-l aproba pe Sanchez ca prim-ministru. Principalul aliat potențial al PSOE, Podemos (Podem), de stânga, a insistat să formeze un guvern de coaliție, căruia socialiștii s-au opus.

Negocierile dintre cele două forțe politice au eșuat. În consecință, a expirat termenul legal alocat pentru încercarea de a ajunge la un acord asupra acestei probleme și s-a anunțat că o nouă exprimare a voinței va avea loc în noiembrie 2019. În urma acestor alegeri din Spania, s-a format un guvern de coaliție între PSOE și mai multe forțe politice de stânga.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat