SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: 'Congregaţie' a găurilor negre în apropierea centrului Căii Lactee

SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: 'Congregaţie' a găurilor negre în apropierea centrului Căii Lactee

Astronomii au descoperit dovezi ale existenţei a mii de găuri negre în apropierea centrului Căii Lactee, folosind date obţinute prin intermediul Observatorului cu Raze X Chandra, aparţinând NASA.

Din acest grup fac parte găuri negre de masă stelară, care de obicei variază între 5 şi 30 de mase solare. Aceste găuri negre nou identificate se află la distanţa de aproximativ 3 ani lumină - distanţă relativ mică la scară cosmică - de gaura neagră supermasivă din centrul galaxie noastre, denumită Sagittarius A* (Sgr A*).

Studiile teoretice asupra dinamicii stelelor din galaxie au indicat că o mare populaţie de găuri negre de masă stelară - de până la 20.000 de astfel de obiecte - orbitează centrul galactic şi se adună de miliarde de ani în jurul găurii negre supermasive Sgr A*. Această analiză recentă, realizată cu datele obţinute de telescopul Chandra reprezintă prima dovadă observaţională a existenţei acestei "congregaţii" de găuri negre.

O gaură neagră singură este invizibilă. Însă o gaură neagră - sau o stea neutronică - care are pe orbită, în apropierea sa, o stea companion, va atrage gaze fierbinţi (un sistem "binar de radiaţii X" - aşa cum este denumit de astronomi). Aceste gaze fierbinţi se adună în jurul găurii negre formând un disc de acreţie care se încălzeşte până la milioane de grade Celsius şi începe să emită raze X înainte de a dispărea complet dincolo de orizontul evenimentului găurii negre. Unele dintre aceste sisteme binare de radiaţii X sunt vizibile ca puncte luminoase în această imagine obţinută de Chandra.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!