SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Nod de comunicaţii spaţiale în deşert

SPAŢIU - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Nod de comunicaţii spaţiale în deşert

Inginerii NASA se aflau, în anii '50, în căutarea unui loc potrivit pentru amplasarea unei reţele de puternice antene radio concepute să recepţioneze chiar şi cele mai slabe semnale provenite din cosmos. Ei au ales o zonă izolată din deşertul Mojave, în apropiere de oraşul fantomă Goldstone şi de Fortul Irwin, aparţinând Armatei americane, o zonă ferită de interferenţe cu semnale radio/tv şi de cele produse de liniile de înaltă tensiune.

Prima antenă construită la Goldstone Deep Space Communications Complex a fost "Pioneer Station" - o antenă cu diametrul de 26 de metri care a recepţionat date emise de misiunea Pioneer 3 mission în 1958. Această antenă a fost scoasă din uz în 1981, după ce a fost folosită în receptarea datelor pentru câteva dintre cele mai importante misiuni ale NASA - Apollo, Mariner, Viking şi Voyager. În 1985 a fost declarată Monument Istoric Naţional.

Cea mai mare şi mai sensibilă antenă din cadrul complexului Goldstone este "Mars Station". Cu un diametru al farfuriei de 70 de metri, Mars Station are înălţimea de 24 de etaje şi cântăreşte 7,2 milioane de kilograme. Printre altele, această antenă a fost folosită pentru a păstra legătura cu sonda Voyager 1, lansată în 1977. În prezent Voyager 1 se află la peste 21 de miliarde de kilometri de Terra, fiind cel mai îndepărtat obiect creat de om din Univers.

"Echo Station" este în prezent centrul administrativ al complexului. Construită în 1958, această staţie a primit numele după cel al unei serii de experimente, Echo 1, derulate cu baloane de comunicaţii. Primul balon metalic de comunicaţii, considerat şi primul satelit de comunicaţii din lume, a urcat până la altitudinea de 1.600 de kilometri şi coordona comunicaţiile radio şi radar dintre o antenă de la Echo Station şi o staţie de recepţie amplasată în New Jersey.

Ca o variaţie de la metoda tradiţională de a boteza o staţie radar după numele primei misiuni la care participă, "Gemini Station" a primit numele după cele două stele gemene din constelaţia Gemeni. Antenele sale au fost construite iniţial la Jet Propulsion Laboratory pentru Armată dar au fost cedate către NASA în 1994. Prima misiune desfăşurată la Gemini Station a fost Solar Heliospheric Observatory (SOHO), o colaborare între NASA şi ESA pentru studierea Soarelui.

Complexul Goldstone este unul dintre cele trei deţinute de NASA ce formează Deep Space Network. Staţii similare mai există la Madrid, Spania şi lângă Canberra, Australia. Amplasarea geografică a celor trei noduri de comunicaţii permite menţinerea constantă a comunicaţiilor cu diferitele sonde aflate în spaţiu, independent de mişcarea de rotaţie a Pământului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”