SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Roiul stelar ''Fulg de nea'', parte a roiului mai mare ''Bradul de Crăciun''

SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Roiul stelar ''Fulg de nea'', parte a roiului mai mare ''Bradul de Crăciun''

Stele abia aprinse, ascunse după perdele groase de praf cosmic, pot fi admirate în această imagine a unei secţiuni din aşa-numitul roi "Bradul de Crăciun" (Christmas Tree Cluster), obţinută prin telescopul spaţial Spitzer, aparţinând NASA.

Noile stele sunt vizibile ca nişte puncte roz şi roşii spre centrul imaginii şi par a fi aranjate la intervale regulate de spaţiu, de-a lungul unor structuri liniare, într-o configuraţie care aminteşte de spiţele unei roţi sau de un fulg de zăpadă - motiv pentru care astronomii au denumit această secţiune roiul "Fulg de nea" ("Snowflake Cluster").

Norii de praf şi gaze cosmice din care se formează noi stele, aşa cum este şi cel din imagine, sunt nişte structuri dinamice şi care evoluează rapid. Multe din stelele din această imagine sunt extrem de tinere, au vârste de până în 100.000 de ani şi nu au părăsit încă "leagănul" în care s-au format. În timp, stelele din acest roi vor porni pe drumul lor iar roiul "Fulg de nea" îşi va pierde aspectul de ... fulg de nea. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…

4 Așa o fi?

5 S-a întâmplat în Germania!