SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Chandra a identificat procesul de formare al unui nou super-roi galactic

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Chandra a identificat procesul de formare al unui nou super-roi galactic

Astronomii au folosit datele adunate de Observatorul cu raze-X Chandra, aparţinând NASA, pentru a alcătui o hartă detaliată a unui eveniment cosmic rar - ciocnirea dintre patru roiuri galactice şi naşterea unui nou super-roi galactic.

În cele din urmă, toate cele patru roiuri galactice, fiecare dintre ele cu masa de cel puţin câteva sute de trilioane de ori mai mare decât a Soarelui, se vor uni şi vor forma unul dintre cele mai masive obiecte din Univers.

Roiurile de galaxii sunt cele mai mari structuri din cosmos care se menţin prin gravitaţie. Roiurile galactice sunt formate din sute sau chiar mii de galaxii, înconjurate de nori de gaz cosmic şi de materie întunecată. Câteodată, două sau mai multe galaxii ajung să se ciocnească.

Observaţiile indică existenţa unei noi megastructuri galactice pe cale să se nască în sistemul denumit Abell 1758, localizat la aproximativ 3 miliarde de ani lumină distanţă de Soare. Din acest sistem fac parte două perechi de roiuri galactice aflate în curs de coliziune.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

2 Așa o fi?

3 Așa o fi?

4 Așa o fi?

5 „Am fantasme sexuale cu ea. Îți vine s-o iei și s-o pui acolo pe masă!"