SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Chandra a identificat procesul de formare al unui nou super-roi galactic

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Chandra a identificat procesul de formare al unui nou super-roi galactic

Astronomii au folosit datele adunate de Observatorul cu raze-X Chandra, aparţinând NASA, pentru a alcătui o hartă detaliată a unui eveniment cosmic rar - ciocnirea dintre patru roiuri galactice şi naşterea unui nou super-roi galactic.

În cele din urmă, toate cele patru roiuri galactice, fiecare dintre ele cu masa de cel puţin câteva sute de trilioane de ori mai mare decât a Soarelui, se vor uni şi vor forma unul dintre cele mai masive obiecte din Univers.

Roiurile de galaxii sunt cele mai mari structuri din cosmos care se menţin prin gravitaţie. Roiurile galactice sunt formate din sute sau chiar mii de galaxii, înconjurate de nori de gaz cosmic şi de materie întunecată. Câteodată, două sau mai multe galaxii ajung să se ciocnească.

Observaţiile indică existenţa unei noi megastructuri galactice pe cale să se nască în sistemul denumit Abell 1758, localizat la aproximativ 3 miliarde de ani lumină distanţă de Soare. Din acest sistem fac parte două perechi de roiuri galactice aflate în curs de coliziune.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…

5 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune...