SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Furtună de nisip la nivel planetar pe Marte

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Furtună de nisip la nivel planetar pe Marte

Washington, 31 iul /Agerpres/ - La jumătatea lunii iulie Telescopul Spaţial Hubble a observat planeta Marte cu doar 13 zile înainte ca această planetă să ajungă în cel mai apropiat punct al orbitei sale faţă de Pământ, conform Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Dacă în alte fotografii ale lui Marte realizate de Hubble se pot vedea structurile şi formaţiunile geologice ale planetei, în această fotografie întreaga planetă este înghiţită de o gigantică furtună de nisip.

În fiecare an marţian, furtuni de nisip relativ mari acoperă regiuni vaste, de talia unor continente şi durează săptămâni la rând. Furtunile de praf şi nisip care acţionează la nivelul întregii planete - şi care pot dura luni la rând - se produc în special în cursul primăverii şi verii în emisfera sudică a Planetei Roşii, atunci când aceasta se află mai aproape de Soare, iar căldura suplimentară pe care o primeşte îi alimentează dinamica atmosferică, generând vânturi puternice.

Dacă o sondă aflată pe orbita lui Marte poate studia comportamentul acestor furtuni la altitudini mai joase, observaţiile realizate prin intermediul telescopului spaţial Hubble surprind modificările aduse de furtuni la altitudini înalte. Împreună, observaţiile cu privire la furtunile de nisip de pe Marte realizate de pe orbita planetei dar şi de la distanţă, prin intermediul lui Hubble, îi ajută pe planetologi să-şi facă o imagine completă despre modul în care se formează şi se propagă aceste fenomene.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

2 Injecția care rezolvă cea mai mare problemă a bărbaților, în pat. Medicii spun că nu are efecte secundare, iar rezultatul este garantat VIDEO

3 „Suntem deja aici. România nu va trebui să lupte ca Ucraina”

4 „Gustul” manelelor și „lecția de manipulare a maselor cu Chris Martin”

5 Foarte interesante amănunte!