SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: "Inel al lui Einstein" observat cu ajutorul Telescopului Hubble

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: "Inel al lui Einstein" observat cu ajutorul Telescopului Hubble

Deşi ajuns în prag de "pensionare", telescopul spaţial Hubble continuă să uimească prin spectaculozitatea imaginilor suprinse din profunzimile Universului. În această imagine în care este surprins un efect de lentilă gravitaţională, sau un aşa-numit "inel al lui Einstein", sunt vizibile numeroase galaxii, unele eliptice, altele spiralate, de diverse dimensiuni şi orientări, conform NASA.

Acest roi de galaxii a primit denumirea de catalog SDSS J0146-0929 şi este un adevărat monstru cosmic format din câteva sute de galaxii ţinute laolaltă de atracţia gravitaţională. Masa acestui roi galactic este suficient de mare pentru a distorsiona puternic spaţiul şi timpul din jurul său, rezultând ciudatele margini curbate în textura spaţiu-timp care înconjoară întregul roi.

Aceste margini arcuite vizibile în imagine constituie ceea ce oamenii de ştiinţă numesc un "inel al lui Einstein". Astfel de inele sunt create de lumina emisă de obiecte cosmice şi mai îndepărtate, care trece prin dreptul unei aglomerări de masă, aşa cum este acest roi galactic şi este deviată şi distorsionată de jur împrejurul roiului galactic, părând că obiectul cosmic emitent se află în mai multe locuri în acelaşi timp.

Curbarea traiectoriei luminii la trecerea prin câmpul gravitaţional generat de structurile cosmice masive (stele, galaxii, găuri negre) a fost prezisă de Albert Einstein înainte de publicarea Teoriei Relativităţii Generale. "Inelul lui Einstein" este efectul deformării traiectoriei luminii venite de la o sursă îndepărtată (stea sau galaxie) care apare observatorului de pe Terra sub forma unui inel luminos datorită efectului de lentilă gravitaţională produs de o masă enormă (galaxie sau gaură neagră). Fenomenul apare atunci când sursa îndepărtată de lumină, lentila gravitaţională şi Pământul sunt perfect aliniate. Primul "inel al lui Einstein" complet, denumit B1938+666, a fost descoperit în 1998 de astronomi englezi de la Universitatea din Manchester în colaborare cu colegii lor americani de la NASA, care au folosit telescopul spaţial Hubble.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

3 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

4 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...