SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Roverul Curiosity a împlinit opt ani de când se află pe Marte

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Roverul Curiosity a împlinit opt ani de când se află pe Marte

Roverul Curiosity, aparţinând NASA, a asolizat pe Marte în urmă cu opt ani, la data de 5 august 2012, şi peste câteva luni va mai avea "un coleg" de explorare, roverul Perseverance, lansat de NASA la 30 iulie 2020.

Curiosity a trecut prin multe pe Marte din momentul în care roţile sale au atins bazinul Craterului Gale, cu diametrul de 154 de kilometri. Misiunea sa este de a studia dacă pe Marte a existat apă, substanţe organice şi surse de energie care ar fi putut să facă posibilă apariţia vieţii microbiene în urmă cu miliarde de ani.

De la asolizare, roverul a parcurs peste 23 de kilometri pe Marte, a excavat 26 de mostre de rocă şi 6 mostre de sol şi le-a oferit oamenilor de ştiinţă date care au confirmat ipoteza că în urmă cu miliarde de ani Marte era o planetă primitoare pentru viaţă.

În plus, studierea compoziţiei rocilor şi solului marţian îi ajută pe cercetători să reconstituie modul în care a evoluat atmosfera Planetei Roşii de-a lungul timpului, pierzându-şi cursurile de apă şi lacurile până a devenit deşertul rece şi steril din prezent.

Roverul Curiosity şi-a făcut acest selfie la 15 iunie 2018 (Sol 2082).AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /