SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Staţia Spaţială Internaţională tranzitează Luna plină

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Staţia Spaţială Internaţională tranzitează Luna plină

Staţia Spaţială Internaţională (ISS), cu echipajul său format din 6 astronauţi, apare în această imagine în timp ce trecea prin dreptul Lunii cu viteza de aproximativ 8 kilometri pe secundă.

La bordul ISS se află astronauţii NASA Joe Acaba, Mark Vande Hei şi Scott Tingle, cosmonauţii Alexander Misurkin şi Anton Shkaplerov, precum şi astronautul japonez Norishige Kanai.

Fotografia a fost realizată marţi, 30 ianuarie, înainte de producerea unui eveniment astronomic rar - o eclipsă lunară totală a coincis cu Luna "albastră" aflată la perigeu - satelitul natural al Pământului s-a aflat pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra.

Acest fenomen a fost rezultatul unei "alinieri rare" a trei cicluri astronomice, după cum explica Jason Aufdenberg, profesor de astronomie la Universitatea de aeronautică Embry-Riddle din Florida. Expresia "Lună albastră" desemnează cea de-a doua Lună plină de pe parcursul unei luni calendaristice, un fenomen ce are loc, în medie, la fiecare doi ani şi jumătate. Eclipsa lunară s-a produs la doar 27 de ore după ce Luna a trecut prin punctul de perigeu, rezultând o "Super Lună".

Luna se află la o distanţă medie de 384.400 de kilometri faţă de Terra şi va fi pe 31 ianuarie la 359.000 de kilometri depărtare de planeta noastră, foarte aproape de perigeu (356.410 kilometri). La apogeu, orbita lunară atinge 406.000 de kilometri.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

3 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

4 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…

5 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia