SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Supernova Tycho: Moartea unei stele

Astronomul danez Tycho Brahe s-a numărat în 1572 printre cei câţiva astronomi şi astrologi ai vremii care au observat un nou obiect foarte luminos în constelaţia Cassiopeia. În siajul teoretic deschis de Copernic, Tycho a demonstrat că această "nouă stea" se află la distanţă foarte mare dincolo de Lună şi că Universul, dincolo de Soare şi de planete, se poate schimba, informează nasa.gov.

În prezent, astronomii ştiu că "noua stea" descoperită de Tycho nu este deloc nouă. Punctul strălucitor de pe cer nu anunţa naşterea unei stele ci moartea ei, într-o explozie de tip supernovă - explozie care poate fi atât de puternică, încât strălucirea ei poate întrece în intensitate strălucirea unei întregi galaxii.

Această supernovă a fost una de tipul Ia şi se produce atunci când o stea din categoria piticelor albe atrage suficient de multă materie de la o altă stea-companion sau fuzionează cu aceasta. În urma exploziei, pitica albă este pur şi simplu distrusă, iar în imaginea prezentată pe site-ul NASA este vizibil ceea ce rămâne după unul dintre cele mai violente fenomene care se produc în Univers.

În două decenii de funcţionare, Observatorul cu raze X Chandra, aparţinând NASA, a surprins imagini unice cu astfel de nebuloase rezultate în urma exploziilor de tip supernovă.

Diferitele culori din imagine sunt concentraţii de elemente chimice, cu diverse niveluri energetice, rămase în urma exploziei stelare.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Scrisoare deschisă a unui diasporean către România

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade